Srbiji ne prete poplave

- Ovaj poplavni talas koji trenutno prolazi kroz Hrvatsku neće uticati na porast vodostaja, prvenstveno reke Save u našoj zemlji. Neki blagi porast će se osetiti na području Sremske Mitrovice i Šapca i malo u Beogradu, ali po svim prognozam RHMZ-a nećemo doći ni do kote redovne odbrane od poplava - izjavio direktor Srbijavoda Goran Puzović

  • 2

Iako je zbog izlivanja reka u Hrvatskoj u nekim delovima proglašena vanredna situacija, to se neće odraziti na vodostaj reka u našoj zemlji.

Vrh poplavnog talasa na Savi danas je u Zagrebu, ali dok stigne do Srbije, neće predstavljati opasnost, kaže direktor Srbijavoda Goran Puzović za "B92".

- Ovaj poplavni talas koji trenutno prolazi kroz Hrvatsku neće uticati na porast vodostaja, prvenstveno reke Save u našoj zemlji. Neki blagi porast će se osetiti na području Sremske Mitrovice i Šapca i malo u Beogradu, ali po svim prognozam RHMZ-a nećemo doći ni do kote redovne odbrane od poplava - objašnjava on.

Srbiji ne prete poplave zbog izlivanja velikih reka. Problem predstavljaju manji vodeni tokovi, kaže načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

- Ono što je mnogo veći problem u Srbiji to su bujične poplave koje često nastaju jer se kanali u manjim mestima ne čiste redovno i da se te komunalne delatnosti ne obavljaju na vreme. Te bujične poplave su jako opasne, brzo dođu, naprave veliku štetu, a brzo se i povlači voda - upozorava Marić.

Zbog toga iz Sektora za vanredne situacije i Srbijavoda apeluju da se na bujičnim tokovima očiste svi propusti, kanali i retenzije kako bi mogli da prihvate svu vodu ukoliko bude obilni padavina.

U spasilačkim službama podsećaju da se svaki evro uložen u preventivnu zaštitu od poplava i požara u budžet vraća desetostruko.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA