Alija režirao masakr na Markalama!

Svedok na suđenju Radovanu Karadžiću baca novo svetlo na pitanje krivca za masakr na Markalama. Sve je više dokaza da je u pitanju operacija muslimanske Armije BiH

  • 31

Zaštićenji svedok, bivši član obezbeđenja Predsedništva BiH, izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću da je čuo kako je Alija Izetbegović sa najbližim saradnicima isplanirao masakr na Markalama.

On je treći svedok na ovom suđenju koji tvrdi da su jedan od najozloglašenijih zločina u Sarajevu organizovale muslimanske snage da bi izazvale saosećanje i dobile vojnu pomoć NATO, pišu "Večernje novosti". 

Iako general VRS Stanislav Galić, na osnovu haške presude, služi doživotnu kaznu, i zbog bombardovanja Markala, ni punih dvadeset godina posle ovog zločina nije jasno ko je za njega odgovoran.

Svedočenje zaštićenog svedoka KV-586 podsetilo je na čitav niz izjava, svedočenja i izveštaja koji su tokom prethodne dve decenije dovodili u pitanje zvaničnu verziju.

Kao svedok Karadžićeve odbrane pojavio se i bivši pripadnik Unprofora koji je rekao da je uveren da Srbi nisu krivi za Markale jer je „putanja granate morala biti gotovo vertikalna“, što je navodilo na zaključak da je ispaljena „iz neposredne blizine“. On je u dnevniku koji je vodio dva dana posle masakra zapisao da je „stvar sumnjiva, a ceo je svet okrivio Srbe bez dokaza“. Da je masakr na Markalama namešten svedočio je i bivši posmatrač UN Stefan Žudri.

Sumnja se rodila neposredno posle događaja kada je u prvom izveštaju Unprofora navedeno da je granata ispaljena sa pozicije pod kontrolom muslimanske vojske. I u detaljnijem izveštaju Unprofora navedeno je da se ne može utvrditi sa koje strane su granatirane Markale.

General Unprofora Majkl Rouz posle granatiranja je izjavio da se ne može sa sigurnošću reći ko je odgovoran. U memoarima „Boreći se za mir“ napisao je da je tri dana posle masakra otišao kod generala ABiH Jovan Divjaka i rekao mu da je granata zaista ispaljena sa muslimanskih položaja. Ujedinjene nacije nikada zvanično nisu optužile tadašnje bošnjačko rukovodstvo, ali su tvrdile da su muslimanske snage nastojale da isprovociraju Srbe i koristile bolnice i javne zgrade kao skloništa.

Novinar Džim Fiš zapisao je da je sumnju odmah izazvala i činjenica da su neke televizijske ekipe bile prisutne na pijaci i započele snimanje nekoliko sekundi posle događaja. Čak je i Bi-Bi-Si, prema njegovim rečima, kao i druge strane novinarske ekipe, bio zapanjen brzinom kojom su dobili šokantne snimke sa Markala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • englez

    18. februar 2014 | 22:29

    Pa to nije za nas srbe nista novo.to smo mi znali.to muslimani ili bosnjaci treba da vide.

  • marko

    18. februar 2014 | 22:28

    A mi svi kao to ne znamo?

  • Milorad

    18. februar 2014 | 22:43

    Pa muslimanske vodze Alija, Ejup, Haris, Zlatko i ostala bagra su vise pobili muslimana nego sto su ih Srbi pobili! Nista cudno nije sto ovi muslimani koji su svedoci sad tako svedoce posto trebaju i na onaj svet otici a tamo se izgleda neprasta laz! Hag je lazirao mnogo sto sta i osudio mnoge Srbe lazno optuzivane od strane zapadnjackih fasista i islamista!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA