Časna sestra upala u fabriku nuklearnog oružja

- Molim vas, nemojte biti popustljivi prema meni. Doživotna robija bi za mene bio najveći poklon - rekla je časna sestra Megan Rajs u završnom obraćanju sudijama, nakon čega joj je određena kazna zatvora od 35 meseci

  • 2

Časna sestra Megan Rajs 84-godišnja anti-nuklearna aktivistkinja, u utorak je osuđena na 35 meseci zatvora zbog provale u fabriku nuklearnog oružja i oštećenja bunkera u kojem se čuvao uranijum za pravljenje atomske bombe.

Na saslušanju koje se održalo pre dve nedelje, sestri Rajs i dvojici njenih saučesnika, takođe aktivista, sud je nakon procene nanešene štete, odredio novčanu kaznu u iznosu od 53.000 dolara. Međutim, sud je juče doneo presudu u kojoj sestru Rajs kažnjava na 35 meseci zatvora.

Uz sestru Rajt, takođe su osuđeni i njeni saučesnici Greg Boertje-Obed (58) i Majkl Vali (64) koji su dobili više od 5 godina zatvora pošto imaju dugačak policijski dosije, uglavnom zbog nenasilne građanske neposlušnosti.

Časna sestra Rajs je, u svojoj završnoj izjavi, zatražila od sudije da je osudi na doživotnu robiju, iako propisi o određivanju kazne nalažu robiju u trajanju od oko šest godina.

- Molim vas, nemojte biti popustljivi prema meni. Doživotna robija bi za mene bio najveći poklon - rekla je ona. Takođe je rekla da je Bog nju i njena dva saučesnika iskoristio kako bi probudio svest o nuklearnom naoružanju.

Oni su provalili u fabriku nuklearnog oružja u julu 2012. godine, čime su prekršili zakon o terorizmu, za koji je predviđena kazna zatvora od 30 godina, međutim, sud je posle saslušanja predložio kazne od 5 do 9 godina. Prilikom upada, rasekli su tri žičane ograde i provalili u skladište vredno 548 miliona dolara. Kačili su  transparente na kojima je pisalo "Plod pravde je mir" i poprskali zidove sa ljudskom krvlju iz bočica za bebe.

Američki zvaničnici su pokušali da razuvere javnost tvrdnjom da ni u jednom trenutku nije postojala opasnost da u ruke aktivista dospe materijal koji bi mogao da bude dignut u vazduh ili iskorišćen za proizvodnju atomske bombe, ali je ta provala ipak izazvala sumnju oko toga da li su bezbednosne procedure u nuklearnom kompleksu Y-12 adekvatne.

 

Nakon protesta je taj kompleks morao da bude zatvoren, služba obezbeđenja je morala da prođe novu obuku, a kasnije je sklopljen ugovor sa drugom firmom koja pruža usluge obezbeđenja.

- Bočice za bebe smo upotrebili kako bismo stavili do znanja da se tim oružjem proliva dečija krv - rekao je pred sudijom jedan od osuđenih aktivista.

Iako su aktivirali alarm, aktivisti i časna sestra su proveli više od dva sata u tom kompleksu pre nego što su uhapšeni.Kada je obezbeđenje konačno stiglo, njih troje su pevali i nudili članovima obezbeđenja hleb, Bibliju, sveće i bele ruže. Neki državni zvaničnici su pozdravili potez aktivista, jer je to iznelo na videlo propuste u obezbeđenju nuklearnog postrojenja i skladišta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA