ITALIJA: Budući premijer već nepopularan

Prema rezultatima ankete, koju je danas objavila "Stampa", 65 odsto ispitanika reklo da je to što je Renci smenio Enrika Letu na čelu levičarske Demokratske stranke "udarac za demokratiju"

  • 0

Italijanski mandatar Mateo Renci (39) loše je prošao u anketama i pre nego što je postao premijer, pošto su mnogi Italijani nezadovoljni njegovim dolaskom na vlast.

Prema rezultatima ankete, koju je danas objavila "Stampa", 65 odsto ispitanika reklo da je to što je Renci smenio Enrika Letu na čelu levičarske Demokratske stranke "udarac za demokratiju".

Samo 26 odsto od 509 anketiranih u istraživanju instituta Pjepoli reklo je da je to "normalna" promena u vladi. Renci trenutno pregovara o formiranju nove koalicione vlade nakon što je u ponedeljak imenovan za mandatara.

Aktuelni gradonačelnik Firence, koji će postati najmlađi premijer u EU kada formalno stupi na dužnost, obećao je brze reforme u cilju pokretanja treće privrede po veličini u evrozoni.

Ali, 49 odsto anketiranih je reklo da imaju "malo ili nimalo" poverenja u Rencijevu vladu, nasuprot 46 odsto ispitanika koji imaju "prilično ili mnogo" poverenja, navodi AFP.

Renci bi sutra trebalo da počne pregovore o koalicionoj vladi i posle toga će dostaviti svoj predlog ministara predsedniku Ðorđu Napolitanu.

( Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA