Rusija tuži Crnu Goru zbog KAP

Prvi čovek Kombinata aluminijuma Podgorica Aleksej Kuznjecov tvrdi da su Rusi prevareni kao investitori

  • 0

Predsednik Odbora direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Aleksej Kuznjecov najavio je danas da će ruski partneri tužiti Vladu Crne Gore, jer su prevareni kao investitori.

Kupili smo 2005. nerentabilnu fabriku, investirali u njenu modernizaciju i pokrivanje operacionih gubitaka 200 miliona evra, izvršili temeljnu rekonstrukciju proizvodnje, što je sve skupa dovelo do toga da KAP prvi put posluje bez gubitaka - naglasio je Kucnjecov.

On smatra da je Vlada Crne Gore pokušala da Ruse nezakonito eliminiše iz sastava akcionara čim je fabrika počela da ostvaruje dobit.

Prema njegovim rečima, to će se negativno odraziti na investicionu klimu u Crnoj Gori, odnosno učiniti da država za duži vremenski period ne bude interesantna za ozbiljne investitore.

- Naravno, mi ćemo štititi svoja prava kao prevarenog investitora i obratićemo se međunarodnim sudovima sa tužbama prema Vladi Crne Gore naveo je Kuznjecov. Raskid ugovora sa CEAC-om, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, može dovesti do toga da se automatski aktiviraju i ostale garancije koje je Vlada Crne Gore izdala KAP-u.

Komentarišući današnju odluku crnogorskog parlamenta da podrži Vladu u nameri da preuzme dug KAP-a od 22 miliona evra prema Dojče banci, kao i da zaduži izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u toj fabrici, Kuznjecov je rekao da mu je veoma žao što je Skupština Crne Gore donela takvu odluku.

- To znači da, u skladu sa važećim kreditnim sporazumima, na osnovu kojih su izdate garancije Vlade Crne Gore, u slučaju bitnih izmena u strukturi akcionara KAP-a, banke mogu zatražiti hitnu isplatu ukupnog iznosa duga - rekao je Kuznjecov.

Ranije danas, poslanik Nove srpske demokratije Goran Danilović ocenio je u parlsmentu da je štetan ugovor o privatizaciji KAP-a "posledica neznanja ili korupcije".

Prema njegovim rečima, bivši premijer Milo Ðukanović najodgovorniji je za štetu koju će Crna Gora morati da plati zbog štetnog ugovora sa KAP-om.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA