PAŽNJA: Prevaranti opet vode radnike u Soči!

U Srbiji postoji više posredničkih agencija koje nemaju licence za odvođenje radnika u instranstvo, a najaktivnije su u Beogradu, Šapcu, Novom Pazaru i Novom Sadu, i sve ponovo rade. Oglašavaju se preko novina ili preporuka "od usta do usta

  • 4

Mesec dana posle hapšenja posrednika koji je varao radnike u Rusiji poslovni partner i dalje radi. Tržišna i Inspekcija rada zatvorile šabačku agenciju "Rad", ali ona sada vrbuje na crno.

Princip rada svih agencija je isti - povezuju radnike sa podizvođačima ili stranim poslodavcima. Ovi ih odvode u Rusiju ili drugu zemlju uz turističke vize, obećavajući im radne dozvole kad stignu na odredište.

Kad istekne vreme turističkog boravka, u ovom slučaju u Sočiju, radnici prelaze u Abhaziju i ponovo ulaze u Rusiju, da bi im se to vodilo kao novi dolazak. Ako ih vlasti uhvate bez radne dozvole, deportuju ih u Srbiju, uz velike kazne, pišu "Večernje novosti".

- A kolika je vaša provizija?

- 150 evra. To naplaćujemo na stanici, pred put.

Ovo je telefonski razgovor reportera "Novosti" sa ženskom osobom iz šabačke agencije "Rad", vlasnice Stane Jokanović, koja već duže vreme vodi srpske građevince u Soči. Do nje su došli pošto su kontaktirali neke od prevarenih radnika, kojima je država pomogla početkom godine da se vrate, posle višednevne agonije na gradilištima oko Sočija.

Tamo su radili u nehumanim uslovima, gladni, bez redovnih isplata. Radnici su pozvali, šokirani saznanjem da "Stana ponovo radi", iako je njen "poslovni partner" Dušan Kukić, vlasnik agencije "Hej ju" iz Čačka, zbog prevare građevinaca uhapšen. Ona vodi radnike da završe nedovršene zgrade u Krasnoj Poljani.

Samo jedan poziv Ministarstvu rada i zapošljavanja pokazao je da Stana ovog puta radi apsolutno na crno!

- Tržišna i Inspekcija rada obavile su kontrolu i zatvorile agenciju Stane Jokanović jer nije imala licencu za posredovanje u zapošljavanju ni u zemlji, ni u inostranstvu - tvrde u Ministarstvu. - Ukoliko ponovo radi, to je nelegalno, i radnici treba da je prijave Tržišnoj inspekciji i MUP. Svi koji krenu s turističkim vizama u Soči, opet će proći kao bosi po trnju!

Iz Ministarstva apeluju na radnike da na njihovom sajtu, na spisku posrednika pri zapošljavanju, provere da li je agencija preko koje idu zvanično registrovana za te poslove.

U Srbiji postoji više posredničkih agencija koje nemaju licence za odvođenje radnika u instranstvo, a najaktivnije su u Beogradu, Šapcu, Novom Pazaru i Novom Sadu, i sve ponovo rade. Oglašavaju se preko novina ili preporuka "od usta do usta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ex sns

    20. februar 2014 | 00:59

    Soči? Pa to je zavrseno.Radnici ne gledaju Olimpijadu pa misle da se tamo jos gradi? Ali,nisu ni prevaranti krivi,krivi su radnici koji su pohlepni i neobrazovani tako da dok ne plate skolu, nece nauciti.

  • sneki

    20. februar 2014 | 05:02

    Rade gladni i zedni jao jadni kao da u Srbiji rade siti, da nije vlada napravila to od naroda ne bi morali ici u Soci! Nikome nije drago ali kad se mora mora se! Zao mi je tog naroda!

  • Pravda

    20. februar 2014 | 09:43

    Da ima ovde posla niko nigde ne bi išao, svi u državi traže a niko ništa ne da pa to nema nigde!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA