Solidarni porez i za buduće mame

Ukoliko Vlada Srbije ne preduzme konkretne korake, mame neće biti izuzete od oporezivanja i to ne zato što su im koverte prepune dok su na bolovanju, već zato što država kasni u ispunjavanju svojih obaveza

  • 2

Da solidarni porez ne poznaje visinu plate i nije ograničen na mesečnu zaradu od 60.000 dinara, dokazuje primer trudnica i porodilja kojima uplate kasne.

Ukoliko Vlada Srbije ne preduzme konkretne korake, mame neće biti izuzete od oporezivanja i to ne zato što su im koverte prepune dok su na bolovanju, već zato što država kasni u ispunjavanju svojih obaveza, pa je teoretski moguće da u istom mesecu dobiju dve uplate.

Slična sudbina zadesiće i radnike na minimalcu i one u preduzećima u restrukturiranju, kojima firme uplaćuju nekoliko zarada odjednom, pišu "Novosti".

Sindikati su saglasni u oceni da su propisi nakaradni, jer će dodatno kažnjavati sve zaposlene koji neredovno primaju zaradu. Naime, ukoliko se zaostale plate - dve, tri ili više - prime u istom mesecu, što je čest slučaj i sa budućim mamama, biće niže zbog poreza.

Nenad Matić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu u Beogradu, objašnjava da su se do kraja prošle godine naknade za porodiljsko bolovanje isplaćivale iz gradske kase, ali da je od 1. januara obavezu preuzeo Republički fond za zdravstveno osiguranje.

- Što se tiče grada Beograda mi ćemo svoje obaveze prema porodiljama isplatiti do kraja februara, a u pitanju je samo još decembarska naknada, tako da neće biti duplih uplata. Promene u načinu isplate su u skladu sa izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju - kaže Matić.

U RFZO smo saznali da naknade za trudnice i porodilje kasne dva meseca i da još nisu zvanično dobili instrukcije iz Ministarstva finansija o načinu isplate, otkad su preuzeli ovu obavezu od lokalne samouprave. Do sada nisu imali po dve uplate za 30 dana i smatraju da su optužbe neopravdane, pišu "Novosti".

Maja M., trudnica iz Beograda, zaprepašćena je ovom situacijom. Ona smatra da se na taj način poslednje zaštićeno pravo budućih majki koje se tiče fiksiranog iznosa u određenom vremenskom trajanju ovim potezom grubo narušava.

- Nisam još dobila naknadu umanjenu zbog solidarnog poreza, ali me je knjigovođa obavestila da to može da se dogodi. Besmisleno je da država uzima od trudnica i porodilja onda kada im je najpotrebnije -  kaže ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N@dj@

    20. februar 2014 | 12:29

    Grad Beograd još uvek nije isplatio trudnicama septembar mesec!

  • Bubica

    20. februar 2014 | 12:23

    Grad Beograd još uvek nije isplatio septembar mesec!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA