UKRAJINA: Parlament izglasao prekid nasilja

Pored osude nasilja, u rezoluciji koja je usvojena, poziva se na zabranu upotrebe oružja protiv demonstranata, oslobađanje svih privedenih i zabranjuje se policiji da blokira puteve

  • 1

U ukrajinskom parlamentu večeras je izglasana rezolucija kojom se traži obustavljanje svih antiterorističkih operacija u zemlji i povlačenje svih pripadnika snaga reda u njihove stalne baze, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Pored osude nasilja, u rezoluciji se poziva na zabranu upotrebe oružja protiv demonstranata, oslobađanje svih privedenih i zabranjuje se policiji da blokira puteve. Glasanju je prisustvovalo 239 od 450 poslanika, od kojih je većina iz redova opozicije.

Stalni predstavnik ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča u parlamentu, Jurij Mirošničenko, izjavio je da je glavni cilj da se zaustavi krvoproliće u toj zemlji.

- Iz tog razloga je predsednik držao višečasovne sastanke konsultujući se sa našim kolegama iz Evropske unije i pozvao lidere opozicije na sastanak - istakao je Mirošničenko.

On je naveo da nema vremena za dugačke diskusije u parlamentu.

- Moramo da usvojimo čvrste odluke, za koje će glasati svi poslanici u parlamentu. Da za njih glasa samo deo poslanika, to ne bi donelo mir u zemlju - rekao je Janukovičev predstavnik u ukrajinskoj Radi.

U poslednja dva dana je u sukobima između policije i demonstranata u centru Ukrajine poginulo 75 ljudi, dok je više stotina povređeno. Protesti se u toj zemlji održavaju već tri meseca, nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    21. februar 2014 | 11:42

    Hoce zapad da ih razbije kao sto su uradili saJugoslAvijom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA