ŠIPTARSKA SRAMOTA: Oskrnavljena srpska groblja, nije ostao kamen na kamenu! (FOTO)

Tužnu sliku zatekli su Srbi na Zadušnice: pravoslavno groblje u južnom-albanskom delu Kosovske Mitrovice u potpunosti je oštećeno. Spomenici su polomljeni, gotovo da nema nijednog krsta, a humke su zarasle u korov

  • 47

Iako je zahtev za pratnju Crkvene opštine Kosovska Mitrovica odbijen, sa sveštenstvom Sabornog hrama Svetog Dimitrija iz severnog dela, oko 700 ljudi je jutros izašlo na srpsko pravoslavno groblje u južnom-albanskom delu grada. Crkvena opština je obezbedila pet autobusa "Kosmet prevoza" koji su sve koji su želeli da na zadušni dan obiđu grobove svojih bližnjih, prevozila.

- Od sinoć smo imali napetu situaciju, kada nam je iz Kosovske policije saopšteno da ne može da nam pruži adekvatnu pratnju. Naš verni narod se nije obazirao i odlučio je da i ove, kao svake godine, obiđe svete grobove – rekao je protonamesnik Sabornog hrama svetog Dimitrija Milija Arsović.

On je dodao da se svaki put nadaju i strpljivo čekaju da ispune obećanja i urade nešto, ali svaki put je sve teže i bolnije.

- Najbitnije na ovom svetom mestu je da oni koji ovde počivaju imaju ono što im pripada, a to je da makar da imaju krst na grobno mestu - rekao je protojerej stavrofor Milija Arsović.

Kako Telegraf saznaje zahtev za pratnju je uredno predat pre tri dana. Odbijen je u Komandi Kosovske policije u Prištini zbog tehničke neispravnosti autobusa, tj. neposedovanja kosovskih tablica. U Regionalnoj komandi Kosovske policije smo ostali bez odgovora jer niko ko bi mogao da potvrdi razlog odbijanja zahteva za pratnju, nije bio dostupan.

Na groblju je prizor jeziv: spomenici oskrnavljeni, polomljeni, nijednog krsta gotovo da nema, humke zarasle u korov. Mnogi posle bezuspešnog traženja groba i prevrtanja polomljenih delova spomenika, ne bi li videli sliku ili pročitali ime, pale sveće na bilo čijem opsegu... reči ponestaju...Bol, tuga, plač.

Grobna kapela oskrnavljena, sablasna u centralnom delu groblja, je jedan od orjentira za pronalažnje okolnih grobova...

Već odavno su ograde, mesingana slova i vaze završile na starom gvožđu, a u okolnim dvorištima se mogu videti staze popločane mermerom polomljenih spomenika... Pomen upokojenima služilo je sveštenstvo Sabornog hrama svetog Dimitrija u severnom delu grada.

Na pravoslavnom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice, Srbi su se sahranjivali do izbijanja ratnih sukoba 1999. godine. Od tada se sahranjuju na seoskom groblju u Rudaru kod Zvečana.

Do danas groblje je više puta devsatirano, a preko 90 odsto spomenika je polomljeno i oskrnavljeno, kao i grobna kapela. Sve je učestalije iskopavanje i prenošenje posmrtnih ostataka na groblje u Rudare, kao i u gradove širom centralne Srbije.

Muslimansko groblje, koje se nalazi u severnom, srpskom, delu grada, Albanci i svi ostali pripadnici muslimanske konfesije posećuju bez pratnje Kosovske policije, potpuno bezbedno i u svako doba. Ono nikada nije bilo meta uništavanja i skrnavljenja.

Pravoslavna groblja na Kosovu i Metohiji su i posle 15 godina, mesta dokazivanja albanskih ekstremista i vandala od kojih nijedan nije otkriven i kažnjen.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Audrey

    22. februar 2014 | 12:23

    Siptari=varvari, suvisno je komentarisati, samo mi nije jasno zasto ne prenesete vesti iz " lijepe nase "?! Grob moje bake izgleda jos gore i to nakon cetiri pokusaja renoviranja plocnika. Tamo su malo ugladjeniji, ali ista sorta.

  • Ronin

    22. februar 2014 | 12:28

    Ima poruku za siptare : Sve se vraca, sve se placa, ali sa kamatom!!! Dogodine u Pristini!!!!

  • mustafa

    22. februar 2014 | 12:37

    odma kaznit ko god da je ovo uradio djubrad jedna sta su im mrtvi krivi kako ih nije boga strah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA