BILO PROPUSTA U LEČENJU: Evo zašto umire mala Anastasija

Načelnik službe za ORL Instituta za majku i dete istakao je da su lekari u Nišu postavili pogrešnu dijagnozu, ali je mala Anastasija tada već primala šesti ciklus pogrešne terapije

  • 9

Dr Vladan Šubarević, načelnik službe za ORL Instituta za majku i dete, rekao je da je bilo propusta u lečenju male Anastasije (9), koja je sada u kritičnom stanju zbog metastaze hordoma, retke vrste tumora maksilarnog sinusa.

On je tako potvrdio sumnje njenog oca, Dragana Trajkovića. Sve je počelo tako što su, pre dolaska u beogradski Institut, lekari u Nišu postavili Anastasiji lošu dijagnozu i samim tim započeli neodgovarajuću terapiju.

- Istina je da sam Anastasiju primio u Institut na ličnu inicijativu i insistiranje njenih roditelja. Nisu imali nikakav uput iz Niša, ali su doneli medicinsku dokumentaciju na osnovu koje smo videli da su joj tamo lekari, na osnovu izveštaja histopatologa, postavili dijagnozu takozvanog pnet tumora i na osnovu toga započeli terapiju. Pošto nije uobičajeno da se ta vrsta tumora javlja u regiji sinusa, posumnjali smo u tu dijagnozu i odmah uradili reviziju. Odmah smo se uverili da je prva dijagnoza bila pogrešna, ali je devojčica tada bila već u šestom ciklusu pogrešne citoterapije - rekao je Šubarević, prenosi "Alo".

On dodaje da je nakon mesec dana konačno utvrđeno da je reč o malignom tumoru, koji je odmah izvađen hirurškim putem, ali se opet pojavio. Kako je dodao, institut u Engleskoj, kome su poslali uzorke na reviziju za svaki slučaj, potvrdio je da je Anastasija obolela od vrlo retke vrste izuzetno agresivnog tumora, koji se ne može lečiti operativno. Jedino rešenje za lečenje je protonsko zračenje u inostranstvu.

Dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra u Nišu, istakao je da će detaljno da ispita slučaj, kao i da je najlakše "prebacivati krivicu".

Dr Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje Skupštine Srbije istakao je da je kritično stanje devojčice dokaz nefunkcionalnosti trulog zdrastvenog sistema. Sa druge strane, u RFZO nisu hteli da odgovore na pitanje da li se osećaju krivim zbog smrti dece koja su čekala lečenje u inostranstvu, kao i zbog čega je predsednik komisije RFZO osoba koja nije lekar i koja ne zna nijedan strani jezik. Ovim povodom se juče nije oglasilo ni Ministarstvo zdravlja.

Anastasija je krajem januara otputovala sa majkom u Češku na protonsko zračenje. Nakon početnog uspeha u lečenju, njeno stanje se pogoršalo. Ona je na intenzivnoj nezi i rade se analize kako bi se utvrdilo da li je tumor metastazario na pluća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana

    22. februar 2014 | 13:50

    :-S:-:-S pretužno sa svih aspekata!!!I nepravda velika!Jadan nedužni anđelčić umire a tamo neki idiot koji zlostavlja djecu doživi 79 g.Pravdo,gdje si?????

  • Ccccc

    22. februar 2014 | 13:56

    Kad bi mi Bog dao pravo na jedno cudo u zivotu izabrala bih da se desi sada.Ovoj devojcici.

  • Tito

    22. februar 2014 | 14:56

    Boze zasto?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA