Ugroženi srpski sveštenici, demonstranti upali u manastir

Demonstranti su upali u prvi deo manastrirskog kompleksa u KIjevu, a dva srpska monaha sa ostalim sveštenstvom se nalaze u drugom delu i za sada su dobro

  • 7

Antiruski nastrojeni demonstranti upali su u manastirski kompleks u Kijevu, gde se nalaze i dva srpska bogoslova, javio je RTS.

Demonstranti su upali u prvi deo manastrirskog kompleksa, a dva srpska monaha sa ostalim sveštenstvom se nalaze u drugom delu. Oni su upali u Kijevsko-pečersku lavru, dok se na Trgu nezavisnosti demonstrantima obraćala Julija Timošenko.

Ušli su u prvi deo lavre, odnosno manastirskog kompleksa i još nisu došli do drugog dela u kojem živi monaštvo, među kojima i dvojica bogoslova iz Srbije.

Ambasada Srbije u Kijevu je u kontaktu sa njima i oni kažu da su dobro.

Ipak, u lavri vlada prilična panika zbog toga što su demonstranti izuzetno antiruski nastrojeni i žele lavru da predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovo je prvi put od izbijanja krize u Ukrajini da se srpski državljani nalaze u potencijalnoj opasnosti.

Kijevsko-pečerska lavra, jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince, sagrađena je za vreme Kijevske Rusije.

Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je Lavra na listi Uneska i jedna od sedam čuda Ukrajine.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    22. februar 2014 | 22:59

    Nada u Boga i Rusiju

  • Aco

    22. februar 2014 | 23:59

    Izgleda da se sprema jugoslovenski scenarijo samo sto ce ovo biti puno gore! Putine nedaj na bracu!!!

  • Stefan

    23. februar 2014 | 05:20

    90% ukrajine su pravoslavne vere, 10% su rimokatolici i grkokatolici. Kiev ima oko 3 miliona stanovnika, pa je dovoljno da na ulice izađe 50000 da napravi nerede a ne tih 10%. Živela Rusija i Ukrajina!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA