Preminula pijanistkinja (110) o kojoj je snimljen film. Ovo je njena životna priča (VIDEO)

Alis Herc-Zomer bila je pijanistkinja koja je nakon dve godine mučenja i torture u nacističkom logoru pobedila holokaust i doživela 110. godinu

  • 6

Alis Herc-Zomer, za koju se veruje da je najstariji preživeli logoraš, umrla je jutros u Londonu u 110-oj godini, u bolnici u kojoj je ležala od petka, rekla je njena snaja Ženevijev Zomer.

Film o njoj nominovan je za Oskara za 2014. godinu u konkurenciji dokumentarnog filma, preneo je AP.

Herc-Zomer je pijanistkinja koja je provela dve godine u nacističkom logoru. Herc-Zomer, njen suprug i sin, odvedeni su iz Praga 1943. godine u koncentracioni logor u češkom gradu Terezinu.

U Terezin je poslato oko 140.000 Jevreja i tamo je umrlo njih 33.430. Oko 88.000 je premešteno u Aušvic i druge logore gde je većina ubijena. Herc-Zomer i njen sin Stefan, su među manje od 20.000 preživelih iz ozloglašenog logora koji je oslobodila Crvena armija u maju 1945. godine.

U tom logoru, logorašima je bilo dozvoljeno da održavaju koncerte i ona je svirala klavir.

- Za stare, tužne i bolesne ljude, muzika na tim koncertima bila je hrana koja nas je održavala u životu - svojevremeno je rekla Herc-Zomer.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA