SKANDALOZNO: Akademik sa Oksforda zalaže se za ubijanje novorođenih beba

Prema spartanskom stavu filozofa i profesora medicinske etike Frančeske Minerve, lekari bi trebalo da imaju prava da ubiju novorođenčad koja su rođena sa smetnjama u razvoju, potencijalno su preskupa za zdravstveni sistem, ili u situacijama kada ih njihove majke naprosto ne žele

  • 22

Doktorka Frančeska Minerva smatra da bebe koje su tek došle na svet još uvek ne mogu biti smatrane kompletnim osobama, pa bi tako čedomorstvo u prvim danima nakon rođenja predstavljalo samo nešto malo drugačiji vid abortusa od onog koji se vrši dok je fetus još uvek u materici. Ona tvrdi da bi čak i potpuno zdravom detetu trebalo oduzeti život, ukoliko majka sebi ne može da priušti da ga odgaja, baš kao što je ovu odluku u današnje vreme moguće doneti i kod još uvek nerođenih beba.

Glavni i odgovorni urednik Britanskog medicinskog žurnala stao je u odbranu teksta Postporođajni abortus: Zašto bi beba živela? pod tezom da ovakav vid publikacija ima zadatak da predoči valjane argumente, a ne samo da se drži uvreženih moralnih stavova. Međutim, ovaj članak razbesneo je ostale etičare, saradnike i borce za dečija prava, koji su ovakav jedan javan poziv na legalizaciju čedomorstva opisali nehumanim do te mere da ledi krv u žilama.

- Svaki život je dragocen. Svi pričaju o tome šta je ženama potrebno, ali sigurno nijedna žena ne želi ovako nešto - poručuje Žil Dival iz Pro Lajf alijanse.

Glavna vodilja Frančeske Minerve jeste stav da se novorođenče nalazi u istoj situaciji kao i beba u stomaku, pošto ni ono još uvek nema životne nade, ciljeve, snove, pa se tako ne može ni smatrati ljudskim bićem ili osobom u svojoj potpunosti, niti imati moralnih prava da živi. Za razliku od novorođene bebe, njeni roditelji, uža i šira familija, pa i društvo u celini imaju već zacrtane ciljeve i planove koje dolazak deteta može umnogome poremetiti, a ona smatra da bi interes svih drugih trebalo da bude na prvom mestu.

Minerva na početku članka predočava scenario po kojem roditelji, sve do rođenja bebe, nemaju svest o tome da njihovo dete ima problema sa psihomotornim razvojem. Ona zatim spekuliše da iako takvo jedno dete može živeti srećno, ono nikada neće imati potencijal da izraste u normalnu osobu.

- Odgajanje ovakvog jednog deteta predstavljalo bi nepodnošljiv teret za članove njegove porodice i društvo u celini. Imajući ovo u vidu, činjenica da fetus ima potencijal da jednog dana postane ličnost koja će, u najmanju ruku, imati prihvatljiv vid života, ne predstavlja dovoljan argument da se zabrani abortus - napisala je doktorka.

Pripadnici ove bizarne filozofske struje zalažu se i za čedomorstvo potpuno zdrave bebe, u slučaju da su se majčine životne okolnosti promenile i ona nema novca, vremena ni energije da se brine o detetu. Iako bi ovde usvajanje moglo da predstavlja jednu od opcija, ono bi majci donelo potpuno nepotrebnu psihološku patnju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana Rendulić

    1. mart 2012 | 13:08

    Dabogda rodila zdravo prekrasno dijete koje se razvija normalno do treće godine kada dobije AUTIZAM kao moj sin! I on nikada neće imati nade snove i želje i nikada neće biti svjestan da postoji drugačiji svijet od njegovog, i šta sad? da ga ubijem zato??? Mene moje dijete barem neće nikada razočarati u životu, neće postati ovakav "akademik", ubojica ili silovatelj kao što postanu neka "zdrava" djeca!

  • Jaa

    1. mart 2012 | 13:39

    "Iako bi ovde usvajanje moglo da predstavlja jednu od opcija, ono bi majci donelo potpuno nepotrebnu psihološku patnju." Štaaaaaaaaa ?! Znači sad je gore dati na usvajanje nešto što si nosila 9 mjeseci pod srcem nego ubiti to malo bespomoćno biće. Mrzim te svijete sebični i bolesni, mrzim !

  • klapac007

    1. mart 2012 | 13:49

    Ovi akademici nisu dobri sa glavom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA