BELA KUGA: U poslednjih nekoliko godina 8.000 učenika manje

Svake godinje sve manji broj učenika upisuje osnovne škole, situacija alarmantna, a država bez jasnog rešenja

  • 5

Usled niske stope nataliteta u Srbiji je u poslednjih nekoliko godina oko 8.000 učenika manje rekao je danas Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

- To nije problem samo ministarstva prosvete već cele države -  rekao je Antonijević u Kruševcu i dodao da je teško održati potreban broj odeljenja što predstavlja veliko opterećenje.

- To nije lako, i prošlogodišnji upis u srednje škole i upis ove godine će dati odgovore šta ćemo sa onim gradovima koji su pretrpeli najveće smanjenje u broju učenika - naglasio je on.

Antonijević je napomenuo da se u 74 opštine u Srbiji sprovodi projekat obrazovanja odraslih kojim se na izvestan način mogu nadomestiti eventualni viškovi, izrazivši nadu da nijedan prosvetni radnik neće ostati bez posla.

Pomoćnik ministra prosvete je danas osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Kruševcu uručio “pametnu tablu” i najavio da će još tri, četiri takve table podeliti u narednom periodu školama širom Srbije.

Vrednost table je oko 5.000 evra, a reč je o akciji koju ministarstvo prosvete sprovodi u saradnji sa drugim organizacijama.

- Treba reći da mi u budžetu nemamo dovoljno sredstava da se na ovako kvalitetan način bavimo unapređenjem sistema obrazovanja tako da postoje projekti koji se rade sa društvenom odgovornim kompanijama koje su prepoznale značaj ulaganja u obrazovanje i to će se nastaviti -  istakao je Antonojević.

- Kako bi se stvorili bolji uslovi za obrazovanje veoma je značajna pomoć privrede - zaključio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    24. februar 2014 | 17:20

    A sta drzava radi da zaustavi belu kugu?! Suprug i ja smo bez posla,a imamo cetvoro dece....ali nemamo nikoga u vladajucoj partiji! Sramota!!! :(

  • Kiza irony

    24. februar 2014 | 16:00

    Ljudi nisu u stanju sebi da obezbede minimalne uslove za pristojan život. Sasvim je normalno da se plaše šta će biti sa njihovom decom i čemu da se ta deca nadaju.....

  • Istina

    24. februar 2014 | 18:53

    Odakle bre...? Imam dve ćerkice jedva krpim kraj sa krajem.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA