Turska policija prisluškivala hiljade ljudi, među kojima i Redžepa Erdogana

Saradnici Fetulaha Gulena, turskog imama koji živi u SAD, prisluškivali su telefone turskog premijera, kao i brojnih političara i biznismena pune tri godine

  • 0

Turska policija prisluškivala je na hiljade ljudi, uključujući premijera Redžepa Tajipa Erdogana, članove njegovog kabineta, šefa obaveštajne službe Turske i novinare, izveštavaju danas pojedini turski dnevni listovi.

Saradnici Fetulaha Gulena, turskog imama koji živi u SAD, prisluškivali su telefone turskog premijera, kao i brojnih političara i biznismena pune tri godine, tvrde provladini listovi "Jenisafak" i "Star".

Erdogan optužuje protivnike u uticajnoj Gulenovoj grupi da se ponašaju kao "država u državi" s ciljem obaranja njegove vlade podsticanjem velike korupcijske istrage protiv Erdoganovih bliskih saradnika.

Dokumenta o špijuniranju otkrilo je, prema pisanju turskih listova, novoimenovano tužilaštvo koje je uspostavljeno posle masovnih otkaza u policiji i tužilaštvu zbog korupcijske istrage krajem decembra prošle godine.

Prema pisanju lista "Star", takozvani Gulenisti u u policiji i sudovima prisluškivali su više od 7.000 ljudi kao i sedište opozicione Republičke narodne partije, od 2011. godine pod izgovorom otkrivanja terorističkih zavera.

Korupcijski skandal, u koji su umešani bliski saradnici turskog premijera, predstavlja jedan od najozbiljnijih izazova Erdoganovoj 11 godina dugoj vladavini uoči značajnih lokalnih izbora u martu.

Izveštaji o prisluškivanju objavljeni su u momentu kada turski parlament započinje debatu o novom zakonu prema kojem bi obaveštajnoj agenciji bile date "odrešene ruke" u sprovođenju tajnih misija nadzora u zemlji i inostranstvu, bez sudskog naloga.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA