Srbija rekorder po broju nenaplaćenih kredita?

Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Srbije izjavio je da će narednih nedelja, uzimajući u obzir nivo inflacije i strategiju banke na srpskom tržištu, značajno smanjiti nivo kamatnih stopa

  • 3

Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Srbija Klaudio Ćezario izjavio je danas da Srbija ima najviši nivo nenaplaćenih kredita u centralnoj i istočnoj Evropi.

- Taj nivo iznosi oko 20 odsto i poslednjih godina kontinuirano raste - rekao je Ćezario agenciji Beta posle otvaranja nove ekspoziture u beogradskoj opštini Novi Beograd.

Ćezario je ocenio da će se takav trend najverovatnije nastaviti ove i sledeće godine, naročito ako ne bude rasta kredita.

Istakao je da je neophodno da u Srbiji dođe do oporavka privrede kako bi se uopšte uočio rast kreditiranja banaka u naredne dve godine.

Upitan da li će Unikredit smanjiti kamate na "nedozvoljeni minus", Ćezario je odgovorio da bi narednih nedelja trebalo smanjiti nivo kamatnih stopa za dozvoljeno prekoračenje na računu.

- Narednih nedelja, uzimajući u obzir nivo inflacije i našu strategiju na srpskom tržištu, značajno ćemo smanjiti nivo kamatnih stopa - rekao je Ćezario, koji nije precizirao za koliko će kamate biti smanjene.

On je naveo da će smanjenje kamata biti "vidljivo" klijentima banke i izrazio nadu da će Unikredit banka posle toga postati jedna od jeftinijih, a možda i najjeftinija, banka na tržištu Srbije.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    24. februar 2014 | 21:33

    To je uigrana šema: banka propaloj firmi daje kredit koji ne može da vrati, firma ode u stečaj, a država preuzme dug i otplaćuje kredit. Taj kredit firma nikad ne bi dobila, ali pošto je država garant, jasno je da se može dići kredit na šerpe, lonce i tiganje, kao u slučaju Interkomerca.

  • 1234

    24. februar 2014 | 21:57

    Tako je ana

  • Mladen

    25. februar 2014 | 07:05

    Cudno kako ni jedna banka u Srbiji ne vidi sansu u smanjenju kamata kao nacin da privuce veci broj klijenata jer bi njene usluge bile jeftinije. To govori da medju bankama postoji dogovor a drzava i Narodna Banka cuti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA