Vlahović: Klizimo ka grčkom scenariju

Srbija opasnu granicu može da pređe već sledeće godine, ukoliko ne počne da sređuje stanje u sopstvenom dvorištu, tvrdi predsednik Saveza ekonomista Srbije

  • 0

Reforma javnog sektora, smanjenje rashoda, sređivanje poreskog sistema biće najveći izazov za svaku buduću vladu, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

- Srbija u ovom trenutku nije na pragu dužničke krize i ne preti nam grčki scenario. Ali, tu opasnu granicu možemo da pređemo već sledeće godine, ukoliko ne počnemo da sređujemo stanje u sopstvenom dvorištu - rekao je on za Novosti.

Vlahović, koji je ove godine domaćin Biznis foruma, navodi da će dobijanje statusa kandidata otvoriti mogućnosti finansiranja projekata iz tzv. IPA 3 komponente, iz oblasti infrastrukture.

- Ukupan iznos je već izdvojen, i u 2012. ne treba očekivati značajniji finansijski efekat. Međutim, sada se rade pripremne budžetske radnje za definisanje nivoa predpristupne pomoći za naredni period - rekao je Vlahović.

On ne očekuje da će se neke suštinske reformske mere sprovesti u narednih nekoliko meseci.

- Po meni, reforma poreskog sistema je samo deo ukupne celine potrebnih mera. Pored toga, poželjno je reorganizovati i sistem penzionog osiguranja. Nije realno očekivati rast javnih investicija i pozitivan uticaj na privrednu aktivnost, ako država trećinu budžetskih rashoda transferiše ka penzionom fondu. To ne znači smanjenje penzija, već drugačiji tretman i obuhvat penzionog osiguranja - kaže Vlahović.

On smatra da treba podići porez na godišnji prihod građana.

- On je u Srbiji ubedljivo najniži i maksimalno iznosi 15 odsto. U razvijenim zemljama to je daleko iznad 25 odsto, a u SAD-u čak i preko 30 odsto. Oni koji zarađuju najviše, treba i da plate najviše - smatra Vlahović.

(Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA