Hrvati hoće deo Bosne!

- Hrvatska sada treba da iskoristi članstvo u EU kako bi obezbedila da se status Hrvata izjednači sa ostalim narodima u BiH, kao i da Hrvati mogu sada da vrate u Republiku Srpsku - smatra Frano Matušić iz HDZ-a

  • 32

Čini  se da su se poslanici hrvatskog parlamenta, kao za retko šta u poslednje vreme, tako zajednički složili kao u traženju trećeg entiteta za Hrvate u BiH.

I HDSSB, oni sa krajnje desnice i ona krajnje leva opcija u Saboru, laburisti, tvrde da je sada trenutak da se Hrvatska založi za treći entitet, smatrajući da su Hrvati u susednoj državi zanemareni i da se ne osećaju kao konstitutivni narod, pišu "Novosti".

- Hrvatska sada treba da iskoristi članstvo u EU kako bi obezbedila da se status Hrvata izjednači sa ostalim narodima u BiH, kao i da Hrvati mogu sada da vrate u Republiku Srpsku - smatra Frano Matušić iz HDZ-a, dok bivši šef diplomatije iz redova te stranke Gordan Jandroković tvrdi da je BiH država tri naroda i da jedino tako može da opstane.

Nedavni odlazak Zorana Milanovića u Mostar, u jeku demonstracija u BiH, tumači se kao povratak interesa u Hrvatskoj za sudbinu Hrvata u susednoj državi, pišu "Novosti".

Milanovića je u tome podržao i ljuti politički protivnik Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, a jedini koji je digao glas protiv sve otvorenijih traženja trećeg entiteta je Nedžad Hodžić, poslanik bošnjačke manjine u Hrvatskom saboru.

Po njemu, takva rasprava vodi crtanju novih karata i granica, što se u nedavnoj prošlosti pokazalo kobnim. Za Hodžića je u BiH sve regulisano Dejtonskim sporazumom, pa nema potrebe ni u Saboru pokretati raspravu o novoj političkoj arhitekturi.

Ideja o trećem entitetu nije nova, javljala se i devedesetih godina prošlog veka. Pre nego što je postala šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je predlagala pet entiteta u BiH, a nedavno nije odbila mogućnost stvaranje trećeg entiteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gigo

    24. februar 2014 | 23:31

    Prvo vi vratite srbima sto ste uzeli pa onda mozete da trazite nesto... Ko vas samo uze u EU... Neznam dal ce vam EU pomoci sad posto je Vucic uticjniji covek od vas u regionu!

  • Bratski ili po pola

    24. februar 2014 | 23:51

    hrvati nemaju sta da traze u bosni, to ce Srbi i muslimani da podele tamo.

  • Lik

    25. februar 2014 | 00:11

    Koje bre vi vraćate...vi jedino može da probate da uzmete a mi ćemo da vratimo što je nase!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA