Na minusu banke mesečno zgrnu milijardu dinara

Računica je prosta i uzeta je samo na bazi prosečnih mesečnih kamata na dozvoljeni minus u bankama, koje se kreću oko 30 posto

  • 0

Građani bankama, po poslednjim dostupnim podacima, na ime dozvoljenog minusa trenutno duguju oko 28,40 milijardi dinara, a to je oko 250 miliona evra.

To samo po sebi može izazvati dilemu o tome da li je to previše ili premalo, imajući u vidu veličinu države, njenu ekonomsku moć i broj tekućih tračuna, koji se kreće oko 6,7 miliona, ali je frapantan podatak da banke samo na ime tog i takvog minusa mesečno, gledajući samo proseke, zarađuju više od 700 miliona dinara, piše novosadski "Dnevnik".

Računica je prosta i uzeta je samo na bazi prosečnih mesečnih kamata na dozvoljeni minus u bankama, koje se kreću oko 30 posto. Na dug od 28,40 milijardi dinara godišnja kamata je oko 8,5 milijardi dinara, a kada se to preračuna na 12 meseci, jasno je da banke mesečno zarade 700 miliona dinara odobravajući građanima dozvoljene minuse.

Ako bi se računica pravila prema podacima Narodne banke koji kažu da pojedine finansijske kuće na dozoljeni minus zaračunavaju kamate i od 45 posto, zarade banka su još i 50 posto veće. Inače, po procenama, kamata na dozvoljeni minus kod nas u proseku je 2,79 posto mesečno, odnosno 33,5 odsto godišnje.

Kada se tome dodaju i nedozvoljeni minusi, gde su kamate još drastičnije, najpribližnija računica je da banke samo od minusa na tekućim računima građana svakog meseca zgrnu oko milijardu dinara. Bankari tvrde da to i nije tako mnogo jer se radi o sumi od desetak miliona evra mesečno, ali kada se to sve uporedi s činjenicom da su kamate za takve pozajmice u Srbiji ubedljivo najviše u Evropi i da su nam prosečne zarade jedva 45.000 dinara, dobija se jasnija slika. Elem, banke na im nameta na minuse mesečno naplate milijardu dinara, a to je kao 22.000 prosečnih plata u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA