Ekonomista Mahmut Bušatlija se vratio pravoslavlju

- Vratio sam se korenima nakon pet vekova, koliko dugo smo bili islamizirana porodica. Ne mislim da je to nešto neobično, jer sam se vratio tamo gde smo ranije pripadali - izjavio je Mahmut Bušatlija

  • 25

Ugledni beogradski ekonomista Mahmut Bušatlija, potomak Stanka Skender-bega Crnojevića i Mahmut-paše Bušatlije, nakon 500 godina koje je njegova porodica provela u islamskoj veri, vratio se pravoslavlju.

 

- Vratio sam se korenima nakon pet vekova, koliko dugo smo bili islamizirana porodica. Ne mislim da je to nešto neobično, jer sam se vratio tamo gde smo ranije pripadali - izjavio je za Vesti Bušatlija, jedan od najcenjenijih ekonomskih stručnjaka za strane investicije u Srbiji.

 

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, dr Bušatija je na krštenju dobio ime Stanko, u cetinjskoj crkvi na Ćipuru, na grobu Ivana Crnojevića. Krštenjeje obavio arhijerejski protoprezviter cetinjski otac Obren Jovanović, sekretar EUO Mitropolije crnogorsko-primorske, a nakon krštenja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, miropomazao je Stanka.

 

 

- Ceo čin obavljen je u crkvici na Ćipuru, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije je moj kum. Inače sam bio i ostao komunista i veliki poklonik ideala francuske revolucije i pariske komune, čija je ideja slična hrišćanstvu – kaže dr Bušatlija.

 

Mitropolit Amfilohije je podsetio da je Stanko Crnojević pre pet stotina godina došao kao sandžak-beg na Cetinje.

 

- Danas, na ovaj divni praznik, njegov potomak je primio Sveto prosvećenjije na grobu svoga praoca Ivana Crnojevića, u onom manastiru koji je podigao Ivan Crnojević. U manastiru koji je bio i ostao duhovno ognjište, svetilište i prosvetilište ovoga grada i ovoga naroda. Obasjan svetlošću, istinom i ljubavlju božjom, Mahmut se vratio svome domu, svojoj svetinji – rekao je Amfilohije.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko Lazic

    25. februar 2014 | 18:34

    Napokon dase neko usudi da napise ovako nesto moja puna podrska.Jasamse zvao Skenderi Ismail GORANAC otac majka SRPKINJA.I jasam poceo sa promenom imema i prezimena a ako bog da dase i krstim.Medjutim menije moja tetka rekla dasam vec krsten a cekam dame nadju u crkvanim knjigama.Moja majkaje slavila Svetog Nikolu i ja verujem da nakon 100 godina foslo vreme da ponovo musko preuzme staj sveti cin.Puno pozdrava i redakciji Telegrafa koji citam svako popodne kadase vracam sposla.

  • 7522

    25. februar 2014 | 18:59

    Nije problem ,sto su srbi primali islam,vec sto ih mi odbacujemo,a onda se pitamo zasto nose zastave Turske!Nasa istorija je kompleksna,a nas narod je primao i pravoslavlje od Vizantije,katolicku veru od Rima,a islam od Osmanlija,ali za ovu sizofrenost ,u kojoj zivimo krivi smo sami,jer smo tezom da su samo pravoslavni ,srbi,odbacili nasu bracu.Gens una sumus!!!

  • Mile

    25. februar 2014 | 18:13

    Svaka čast. Divna vest,valjda će i gospoda iz raške oblasti shvatiti ko su i šta su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA