SIGURNA PLATA: Svi jure državni posao!

Istraživanje je pokazalo da bi 30 odsto građana pokrenulo sopstveni posao, pet odsto bi radilo za platu u privatnom sektoru i čak 65 odsto bi želelo da se "uhlebi" u javnom sektoru

  • 8

Dve trećine građana u Srbiji želi da se zaposli u javnom sektoru, pokazalo je istraživanje Centra za visoke ekonomske studije (CEVS).

Direktorka CEVS-a, Kori Udovički, istakla je da je interesovanje građana Srbije za preduzetništvo, kao prvi izbor zapošljavanja, znatno niže od evropskog proseka, kao i da smo po tome, u poređenju sa novim članicama EU, bolji samo od Slovenije.

Istraživanje je pokazalo da bi 30 odsto građana pokrenulo sopstveni posao, pet odsto bi radilo za platu u privatnom sektoru i čak 65 odsto bi želelo da se "uhlebi" u javnom sektoru.

Mlađi su skloniji samozapošljavanju a najviše oni između 18 i 29 godina (36 odsto). Preduzetništvu su više skloni mušklarci - 33 odsto, a žene - 27 odsto. Ipak, na okruglom stolu su stručnjaci ocenili da nijedan strani investitor ne može da zameni energiju na hiljade preduzetničkih poduhvata i ideja.

Udovički je rekla da se u Srbiji rešenje za prevazilaženje teškoća u privredi vidi kroz čekanje direktnih stranih investicija koje bi "kao spasilačka konjica prešle granicu", ili u pomoći države koja ne ume, niti može da bude preduzetnik. Ona je ocenila da su to pogrešni pristupi i da treba da se okrenemo preduzetništvu, čiji bi razvoj mogao da spasi srpsku ekonomiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nole

    25. februar 2014 | 21:42

    Moja majko je bila u pravu kada neki put kaze najsrecni je onaj koji se nije rodio

  • Mladen

    25. februar 2014 | 21:51

    "Interesovanje građana Srbije za preduzetništvo, kao prvi izbor zapošljavanja, znatno je niže od evropskog proseka..." Pa mozda zbog toga sto nam ova drzava dere kozu sa ledja, a nemamo ni 7% beneficija ni poreskih olaksica u poredjenju sa zemljama EU.

  • JA

    25. februar 2014 | 22:06

    Najbolje je kada si sam svoj gazda, samo retko sta sada ide tako dobro. Sto se drzavnih firmi tice, vecina bi tu da se uvali jer je sigurniji posao, ne radi se vikendom, i prijavljen si sve vreme, za razliku od privatnika...mada je sada potrebna predebela veza da bi upao na bolje radno mesto, i nije tacno da se tamo samo kafenise kako mnogi misle, ali je opustenije svakako nego kod privatnika...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA