Srbi u Kanadi neće glasati na izborima!

Državljani Srbije koji žive u Kanadi neće glasati na izborima 16. marta zbog malog broja prijavljenih birača

  • 6

Nijedno od tri predvidjena biračka mesta u Kanadi (ambasada u Otavi, generalni konzulat u Torontu i počasni konzulat u Vankuveru) neće biti otvoreno zbog malog broja prijavljenih birača. To je prvi put od 2004. godine kada su kanadski Srbi prvi put glasali na izborima u matičnoj državi.

Saopštenja o neispunjenju uslova za otvaranje biračkih mesta objavljena su i na sajtovima ambasade u Otavi i konzulata u Torontu.

Ministarstvo pravde i državne uprave Srbije obavestilo je da će svi birači koji su se prijavili da glasaju u inostranstvu biti automatski vraćeni na birački spisak opštine u Srbiji u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Tako će i pripadnici dijaspore u Kanadi svoje biračko pravo moći da ostvare samo glasajući 16. marta lično u Srbiji.

Da bi biračko mesto bilo otvoreno bilo je potrebno da se, najkasnije do 22. februara, za upis u birački spisak prijavi najmanje 100 birača. Glasanje se obavlja licno na biračkom mestu uz posedovanje pasoša ili lične karte Republike Srbije.

Pripadnici srpske dijaspore u Kanadi na vreme su obavešteni o načinu i uslovima glasanja, a razloga za malo interesovanje za vanredne parlamentarne izbore ima više: od neposedovanja srpskog državljanstva (mnogi Srbi - izbeglice iz republika bivše Jugoslavije), preko biračke apatije do, u Kanadi veoma ograničavajućih mogućnosti obaveznog ličnog glasanja zbog velikih udaljenosti.

Na izborima 2004. godine glasalo se samo u Torontu, a u januaru i februaru 2008. na prvim i ponovljenim predsedničkim izborima i u Otavi.

U maju iste godine glasanje je prvi put obavljeno na četiri biračka mesta: u Otavi, Torontu, Montrealu i Vankuveru. Četiri godine kasnije, 2012. jedino biračko mesto koje je brojem birača ispunilo uslov bio je generalni konzulat u Torontu gde je od upisanih 176 glasalo 111 birača.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja NY

    26. februar 2014 | 23:01

    Ovo je skandal, tako je za prosle izbore u Njujorku isto odbijeno puno ljudi jer navodno nisu tacno popunili formular...tad su se plasili Dveri, sada mozda DSSa ...U Torontu niko da glasa...Teslin spomenik ce se prevrne u Nijagarine vodopade ako ovo nije namestaljka...

  • Dragan

    26. februar 2014 | 12:22

    Moja cerka ce SIGURNO platiti 900 Eura povratnu kartu do Beograda da bi glasala.... lepo ste to smislili..

  • BALKANSKI SPIJUN

    26. februar 2014 | 13:57

    Nek stave glasacke kutije u Sundowner u Niagari :) tu nas se najvise okuplja :-p

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA