ZLI DEČACI BALKANA: Oni su surovi sinovi balkanskih predsednika!

Najpoznatiji "bad boy" među sinovima nekadašnjih predsednika svakako je Marko Milošević koji je tokom devedesetih kontrolisao čitavo carstvo krijumčara koji su ilegalno trgovali cigaretama, benzinom i alkoholom

  • 12

Mediji na nemačkom jeziku pišu o sumnjivim poslovima sinova nekadašnjih predsednika balkanskih država, a jedan od naslova je "Zli dečaci Balkana".

Političari poput Slobodana Miloševića, Alije Izetbegovića ili Ibrahima Rugove godinama su određivali sudbinu balkanskih država.

Njihovi sinovi danas privlače pažnju skandalima ili sumnjivim poslovima, piše švajcarski list Tagesancajger.

- Oni sve poriču, ili tačnije, oni sve uništavaju... Ali, nešto mora i da se izgradi - kaže lik u romanu "Očevi i deca" ruskog pisca Ivana Turgenjeva.

Kritika je usmerena na mladu generaciju Rusije krajem 19. veka koja je izrugivila i prezirala svoje roditelje. Pohlepna mladež, sve nihilisti, odgovara: "To nije naša stvar".

Niko ne zna da li poslanik Uke Rugova u svojoj ćeliji u Prištini čita čuvenu Turgenjevljevu knjigu. Vremena će verovatno imati dovoljno: sinu nekadašnjeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove preti višegodišnja kazna zatvora za navodno članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Euleks ga je nedavno u spektakularnoj akciji uhapsio i satima mu pretresao kuću. Mladi Rugova je osumnjičen da je učestvovao u prodaji Šengenskih viza, za navodno 4.000 švajcarskih franaka po komadu.

BAD BOY I PLAYBOY

Najpoznatiji "bad boy" od sinova bivših predsednika svakako je Marko Milošević. On je tokom devedesetih godina uz pomoć carinika i tajne službe kontrolisao čitavo carstvo krijumčara koji su ilegalno trgovali cigaretama, benzinom i alkoholom.

Marko je svojevremeno bio plejboj tatinog režima: okružen lepim ženama, skretao je pažnju luksuznim šopingom po evropskim metropolama, a na trkama je mogao serijski da uništava skupe automobile.

U Požarevcu, rodnom gradu svog oca, mladi Milošević je posedovao "Bambi park" i diskoteku "Madona".

- Sve što ima u životu, moj sin je stvorio svojim rukama - hvalio je otac Slobodan ekonomske uspehe Marka Miloševića.

Svojim rukama i pesnicama Marko je išao uglavnom na aktiviste pokreta "Otpor". Jednog od njih čak hteo da raskomada motornom testerom.

Kad mu je otac svrgnut sa vlasti, 5. oktobra 2000. godine, Marko je pobegao u Moskvu. Srpsko pravosuđe je za njim raspisalo poternicu preko Interpola, osudilo ga u odsustvu i potom ga oslobodilo - zbog zastarevanja.

O Marku se godinama ništa nije čulo. Ruske vlasti su tek 2008. potvrdile da je Miloševićevom sinu priznat status izbeglice.

BAKIR - ZNAČAJNA POLITIČKA KARIJERA

Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, jedan je od tri člana Predsedništva BiH. On se smatra odgovornim za političku blokadu i korupciju.

Na proteklim demonstracijama je tražena i njegova ostavka, a demonstranti su podsetili da je sin nekadašnjeg predsednika nabavio "audi A8" kao službeno vozilo. Cena automobila iznosila je 120.000 švajcarskih franaka.

U Sarajevu se može čuti kako arhitekta Bakir Izetbegović kontroliše građevinsku branšu i da ima veze s organizovanim kriminalom.

U jednom izveštaju UN o nestalom novcu za pomoć BiH (reč je navodno o jednoj milijardi dolara) Izetbegović junior se tereti za korupciju. Kao šef Odeljenja za urbanizaciju i razvoj grada navodno je poslove gradnje davao svojim prijateljima - u zamenu za novac.

- Sve to su obične laži - kaže ovaj političar.

On ne mora da strahuje od ionako slabih sudskih institucija u toj državi, piše Tagesancajger.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mex

    26. februar 2014 | 18:45

    Sve treba pohapsit i nema zastarivanja kazni nikom od njih nego lepo u zatvor

  • NL

    26. februar 2014 | 20:48

    Ima njih jos i vise, to treba sve pohabsiti, oduzeti imovinu i podeliti gladnom narodu....

  • gaga

    26. februar 2014 | 18:48

    Jedan vec u kafezu, drugi jitro pobegao iz zemlje. Hm, sta li ce biti sa trecim tatinim sinom bas se pitam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA