ČEKA LI NAS APOKALIPSA? Meteorolozi najavljuju da će zime nestati! (FOTO)

Toplotni talasi su sve češći i duži. Do sada ih je bilo 2-4 godišnje, a sad ih ima 4-6 s produženim trajanjem od prosečnih 6 dana na 8-10 dana. Dalji porast temperature vazduha i izraženo smanjenje padavina tokom leta imalo bi negativne posledice na poljoprivrednu proizvodnju, zdravlje ljudi

  • 13

Visoke tepmerature preko 40 stepeni, najtoplije leto bez kapi kiše i potpuni nestanak zime, prognoza je koja se sve češće čuje za 2014. godinu. Na ovo se može dodati i predviđanje da će svet do kraja ovog veka biti topliji za četiri stepena Celzijusa, kao i da će to izazvati talase ekstremnih vrućina, snažne oluje i podizanja nivoa mora.

Prognoze koje se tiču Srbije različite su, pa ;ak i oprečne. Dok pojedini prognostičari i stručnjaci smatraju da nema razloga za strah i da se naša klima neće menjati, drugi veruju da se klimatske promene koje su započele ne mogu zaustaviti.

U jednome se slažu - očekuje nas toplo leto, s temperaturama iznad uobičajenih. Suše neće biti, jer će najtoplije godišnje doba, kao i prethodne godine, biti s puno padavina.

Što se tiče dugoročne prognoze, tu su mišljenja različita.

Načelnik Odeljenja za klimatske prognoze, informisanje i obuku Republličkog hidrometeorološkog zavoda Jasminka Smailagić kaže da je u našem regionu evidentno smanjenje količine padavina i da je to trend poslednjih 50 godina, koji se posebno ispoljava leti. Ona ističe i da postoji trend porasta temperature vazduha, a duži sušni periodi su praćeni intenzivnim izlučivanjem padavina.

- Toplotni talasi su sve češći i duži. Do sada ih je bilo 2 do 4 godišnje, a sada ih ima 4 do 6 s produženim trajanjem od prosečnih 6 dana na 8 do 10 dana. Dalji porast temperature vazduha i izraženo smanjenje padavina tokom leta, kao i smanjenje broja dana sa snegom i snežnim pokrivačem, uz povećanu učestalost i intezitet suša, olujnih nepogoda, poplava, uslova pogodnih za pojavu šumskih požara i drugih ekstremnih pojava, imalo bi negativne posledice na poljoprivrednu proizvodnju, vodosnabdevanje, hidroenergetski potencijal, šumske i druge ekosisteme, zdravlje ljudi... - smatra Smailagić.

Ona objašnjava i da projekcije pokazuju da će buduća klima biti značajno različita od današnje. Klimatske promene uslovile bi pomeranje klimatskih zona prema severnim geografskim širinama i prema većoj nadmorskoj visini.

Tako bi se, prema nekim projekcijama, klimatske osobine karakteristične za područje Grčke pomerale prema severu, tako da bi u našoj zemlji i u okruženju bio tip suvlje i toplije severnomediteranske klime. Takvi klimatski uslovi bi za mnoge delatnosti bili nepovoljniji u odnosu na sadašnje.

S druge strane, prof. dr Milivoj Gavrilov koji predaje Teoriju prirodnih katastrofa na Univerzitetu u Novom Sadu iskazuje određene sumnje vezane za ovakve prognoze.

- Istraživanje plodnosti zemljišta u Vojvodini, u kome sam učestvovao, pokazalo je da u poslednjih 50 godina nije bilo klimatskih promena. Takođe, ukoliko bi se dogodilo da se temperatura poveća za četiri stepena, pa to bi značilo da ćemo svi biti u "loncu". Takve situacije nisu zabeležene u prošlosti i ja sam kritički nastrojen pogotovo zbog toga što su u pitanju prognoze - navodi Gavrilov.

Što se tiče bliže prognoze za bližu budućnost, odnosno narednih nekoliko godina, prognostičar Nedeljko Todorović kaže da nikakve "apokalipse" neće biti.

- Očekuje nas malo toplije leto nego što je bilo prethodne godine, s nekoliko vrelih dana. Ono što treba napomenuti jeste da se topla leta dešavaju u ciklusima i da smo mi pri kraju toplog ciklusa. Topla leta će u narednim godinama biti sve ređa - smatra Todorović.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka

    1. mart 2014 | 12:01

    Daj napisite jednom nesto veselo!!!

  • veoma zabrinut

    1. mart 2014 | 13:44

    sve mi je jasno a kako to niko nije napisao sta ce se desiti posle ove akolipse? da li srbi trebaju da pocnu da kopaju jame, prave bunkere ili prosto da se ubiju.. AAAA KADA CE TE NAPISATI DA CE VANZEMALJCI DA NAPADANU SRBIJU?

  • s@Ša

    1. mart 2014 | 13:59

    hm,nisu li za ovu zimu rekli da će biti najhladnija u zadnjih 1000 godina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA