Vlast lagala da su se deca odrekla Draže Mihailovića

Dok je pripremao knjigu o generalu, istoričar Bojan Dimitrijević, koji se dve godine viđao sa Brankom, tvrdi da mu je najstariji Dražin sin priznao da su on i Gordana bili skojevci pre rata

  • 14

Gordana i Branko Mihailović, deca Draže Mihailovića, uhapšena su 18. septembra 1944. Ubrzo posle hapšenja "Politika" je objavila da se deca odriču oca. Ipak, pismo koje je napisala Gordana, pet i po meseci pre nego što će biti uhapšeni, podstiče polemike da li su to zaista i učinili.

- Dragi tata, žao mi je što te ne videh kad si bio u U. Onda si bio blizu i da je došao po mene neko ja bih vrlo rado došla da te vidim. Tim pre što smo sve praznike proveli odvojeno. Na Božić, na Badnje veče, naročito mi je mnogo teško što sam sama. Tada sam bila sa Čika Acom (senator Aleksandar Aksentijević). Oni njegovi su vrlo dobri, ali meni nije bilo moje braće i roditelja. Sećala sam se onih Badnjih večeri provedenih ranije u Beogradu i nisam mogla da ne žalim što nismo zajedno - piše u pismu.

U emotivnom pismu napisanom 27. marta 1944. Gordana žali što se ona i brat više ne viđaju sa ocem koji im nedostaje.

- Posao te je, tata, potpuno otrgnuo od nas, zar nisi poželeo da me vidiš kada smo bili na sat odstojanja. Znam da je sada rat, svesna sam prilika u kojima se nalazimo, znam da ne trpim sama, da je ugrožen ceo srpski narod, ali ne mogu da shvatim da te je to moglo otuđiti. Razgovarala sam sa bratom i njemu je žao što smo praznike proveli odvojeno, kad smo već bili u šumi. Pa ipak, tata, ja sam srećna da te je dužnost prema otadžbini otrgla od nas dece, a da se nije desilo obrnuto. Nadam se da je i kraj rata blizu, kao što si mi u poslednjem pismu nagovestio. Voli te, Gordana - zaključuje u pismu.

Devedesetih godina verovalo da su Gordana i Branko početkom Drugog svetskog rata otišli u partizane, a najmlađi sin Vojislav u četnike, prenose Novosti.

Dok je pripremao knjigu o generalu, istoričar Bojan Dimitrijević, koji se dve godine viđao sa Brankom, tvrdi da mu je najstariji Dražin sin priznao da su on i Gordana bili skojevci pre rata.

- Od troje dece, njih dvoje bili su članovi SKOJ-a. Ipak, za vreme rata pratili su oca, a sredinom septembra 1944, pošto su partizani zauzeli Valjevo, i posle kraljevog proglasa od 12. septembra preko Bi-Bi-Sija, kojim poziva četnike da priđu partizanima, i oni se priključuju NOV. Ne pod prinudom, već kao predratni skojevci. Ali nikada se zaista nisu odrekli oca. To je bila propaganda novih vlasti - smatra Dimitrijević.

Kad su partizani bili nadomak Beograda mnogo ljudi napustilo je četnički pokret, kaže Dimitrijević.

- Posle su mnogi u emigraciji tvrdili da Gordana i Branko i nisu Dražina prava deca, već da je jedini njegov sin Vojislav, koji je uz oca i poginuo. Činjenica je da su oni tokom 1943. i 1944. proveli vreme blizu njega. Branko je čak završio Školu za rezervne oficire (u Brajićima ispod Ravne gore). Gordana je bila sklonjena sa drugom oficirskom decom. Sa njom je bila i ćerka Dragiše Vasića - kaže on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    26. februar 2014 | 23:03

    Kakva nepravda je učinjena ovoj porodici, a sve zbog onog zlotvora.

  • Dragan

    27. februar 2014 | 00:31

    I stradanje moje od ruku crvenih bandita!? To je humano

  • Delija

    27. februar 2014 | 02:46

    ZIV JE DRAZA UMRO NIJE DOK JE SRBA I SRBIJE. DRUZE TITO SRBI TEBE LAZU ONI VOLE DJENERALA DRAZU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA