TUGA: Anastasiji ostalo još da se oprosti od brata i sestre!

- Ne prima više nikakvu terapiju, samo joj dreniraju vodu iz pluća i daju kiseonik da olakšaju disanje. Mojoj devojčici više nema spasa - kaže kroz plač Dragan i moli sve koji znaju kako da dođe do ulja kanabisa da mu pomognu, kako bi joj olakšao muke

  • 48

Devetogodišnja Anastasija Trajković iz Vranja, koja boluje od hordoma, teškog oblika tumora maksilarnog sinusa, doputovala je specijalnim letom u Beograd s lečenja u Češkoj, nakon što su joj tamošnji lekari ustanovili metastaze tumora na plućima i proširenje bolesti na mozak.

Devojčica se nalazi na intenzivnoj nezi Instituta za majku i dete. Prema rečima oca Dragana, njegovoj devojčici nema spasa, pišu "Vesti".

- Njen tumor je toliko progresivan da joj ni protonska terapija u Češkoj nije mogla pomoći, pa su im češki lekari jasno stavili do znanja da je klasičnom medicinom više ne mogu lečiti. Anastasija je svesna, uspela je da izdrži put u pratnji lekara iz Instituta, ali pod dejstvom morfijuma zbog jakih bolova koje trpi. Ne prima više nikakvu terapiju, samo joj dreniraju vodu iz pluća i daju kiseonik da olakšaju disanje. Mojoj devojčici više nema spasa - kaže kroz plač Dragan.

Na osnovu iskustva pacijenata koje su imali, češki lekari su im rekli da bi joj ulje kanabisa pomoglo kod bolova, a možda i nešto više, ističe nesrećni otac. Iako je to i kod njih zakonom zabranjeno, preporučili su im neformalno da to ulje nabave ako imaju načina.

- Ako neko može i zna način kako da do toga dođem, molim da se javi da mojoj devojčici olakšam muke. Sve bi za nju učinio samo kada bih mogao da je spasem. Samo da izdrži da joj iz Vranja dovedem brata i sestru da se oproste - poslednja je želja očajnog oca Dragana.

Devojčici je zdravlje narušeno u decembru 2012. kad su je roditelji odveli u bolnicu u Vranju, odakle su je odmah uputili u Niš. Tamo je prvo operisana od polipa, a potom je, krajem februara, pogrešno dijagnostikovan tumor i sredinom marta je započeta hemioterapija. Anastasija je primila četiri ciklusa pogrešnih lekova, sve do polovine maja 2013, kada su je roditelji samoinicijativno odveli u Beograd, u Institut za majku i dete.

Tu su lekari utvrdili da je dijagnoza pogrešna i da ona boluje od hordoma - tumora maksilarnog sinusa. Lečenje je započeto, ali spasonosna terapija je bila protonsko zračenje.

Ta terapija ne postoji u Srbiji, zbog čega su roditelji tražili da se obezbedi lečenje u Češkoj, ali ih je komisija RFZO najpre odbila, da bi tek posle pritiska medija priznala nemar i promenila odluku. Ipak, zbog već narušenog zdravlja i izgubljenog vremena, tumor se proširio i dalje lečenje u Češkoj je prekinuto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kkklllk

    27. februar 2014 | 14:06

    Ima preko interneta ulje da se naruci. Samo sto kod nas nije legalno. Proverite sa drzavom mozda vam odobri da narucite za lecenje. Uskoro bi trebalo da se uvede legalizacija u medicinske svrhe ali ko zna kad ce to.. Sa srecom! Sve najbolje! :(((

  • Ivanjica

    27. februar 2014 | 13:57

    Pomozi joj Gospode jedini. Ona nikom ništa nije kriva.

  • ap0calypto

    27. februar 2014 | 13:55

    katastrofa, evo sta se desi kad institucije zakazu. gde ste sada doktori da se oglasite???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA