Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova?!

- Kako stvari trenutno stoje - Srbija neće biti obavezna da prizna nezavinost Kosova, jer kao što znate odluke u EU se donose konsenzusom, a imamo pet država-članica EU koje ne priznaju sadašnji status Kosova - rekao je ministar spoljnih poslova Kipra Joanis Kasulides

  • 13

Ministar spoljnih poslova Kipra Joanis Kasulidis smatra da Srbija na kraju pristupnih pregovora sa EU neće morati da prizna nezavisnost Kosova, jer to nije učinilo ni pet država Unije.

- Kako stvari trenutno stoje - Srbija neće biti obavezna da prizna nezavinost Kosova, jer kao što znate odluke u EU se donose konsenzusom, a imamo pet država-članica EU koje ne priznaju sadašnji status Kosova - rekao je Kasulidis za Tanjug.

On je ipak dodao da je sada suviše rano govoriti o tome šta će biti na kraju pregovaračkog procesa.

Kipar je jedna od pet država-članica EU.

On je podsetio da je međunarodna zajednica pozdravila Briselski sporazum, za čije je postizanje, kako je rekao, bilo potrebno pokazati dosta hrabrosti i državničkog umeća.

- Taj sporazum je omogućio Srbiji da ispuni kriterijume kako bi otpočela pristupne pregovore sa Evropskom unijom, dok je Kosovo istovremeno počelo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju - dodao je on.

Upitan da prokomentariše novi razvoj događaja na Kipru gde su lideri Grka i Turaka dogovorili da će težiti stvaranju (jedinstvene) federacije sačinjene od dve zone, i da li se između kiparskog i kosovskog pitanja može povući paralela odgovorio je:

- Odavno smo odlučili i to je sada dogovoreno da budućnost Kipra leži u federaciji sastavljenoj od dve zone, ali jedinstvenoj državi sa jednim suverenitetom, držvaljanstvom. Međutim, ne mogu se praviti poređenja sa Kosovom, nijedan problem nije isti - rekao je Kasulidis.

Posle turske invazije 1974. godine Kipar je podeljen na severni deo pod turskom okupacijom, i južni pod konrolom vlade Republike Kipar. Republika Kipar je od 2004. godine članica EU, ali je u delu ostrva pod turskom okupacijom aki kominiter (tekovine EU) suspendovan i biće primenjen kada bude pronađeno rešenje za kiparski problem.

Sam Kasulidis bio je aktivno uključen u proces pristupnih pregovora, napisao je i knjigu "Kipar-EU: Pristupni proces kojem sam bio svedok".

- Pogledajte kako smo mi prošli kroz taj proces kada smo postali zemlja-kandidat, a paralelno smo imali problem sa okupacijom dela ostrva. Ono što je sada potrebno jeste da Srbija bude dobro pripremljena i da njena kandidatura u trentku odluke o članstvu bude takva da ne može biti odbijena - istakao je on glavnu poruku srpskim vlastima na putu ka EU.

Kada je reč o srpsko-kiparskim odnosima, Kasulidis ih ocenjuje kao "odlične" imajući u vidu kulturne, tradicionalne, istorijske i veze zasnovane na veri.

- Radimo zajedno, a Kipar će pružati pomoć Srbiji na putu pristupanja EU - rekao je on.

Kasulidis je dodao da je već postignut veliki broj sporazuma između dve zemlje, a da će neki tek biti potpisani.

- Uveli smo održavanje zajedničkih konferencija dve vlade. Jedna konferencija je već bila održana u Beogradu, a do kraja godine bi trebalo da bude održan ministarski sastanak na Kipru - dodao je kiparski ministar spoljnih poslova.

Kasulidis je prošlog ponedeljka boravio u poseti Beogradu, kada je razgovarao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EU

    1. mart 2014 | 11:52

    Rekao je trenutno jer sve one članice koje su priznale Kosovo kao državu mogu tražit da to uradi i Srbija ili neće dozvoliti da uđe u EU prva to može Hrvatska!!!

  • Baja

    1. mart 2014 | 13:22

    EU zlo za Srbiju

  • Brale

    1. mart 2014 | 16:08

    Samo polako. Nema vise pijanog Jeljcina. Pocinju da duvaju drugi vetrovi. Bojim se da ce i Shiptare oduvati, zanavek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA