OPASNO: Putin dobio dozvolu da pošalje vojsku u Ukrajinu!

Putin je zatražio danas od Gornjeg doma Saveta federacije dozvolu da pošalje vojne snage u Ukrajinu do "normalizacije društveno-političke situacije" u toj zemlji, saopštio je Kremlj, a za tu akciju dobio je jednoglasnu dozvolu

  • 47

Gornji dom ruskog parlamenta Savet federacije jednoglasno je odobrio zahtev predsednika Rusije Vladimira Putina da pošalje vojsku u Ukrajinu, nakon što je, ranije danas predsednik zatražio dozvolu.

Kako prenose ruske agencije, na početku sednice bilo je problema sa kvorumom, ali je predsednica tog doma Valentina Matvijenko kazala da senatori imaju pravo da glasaju za druge. U direktnom prenosu prikazano je rukovodstvo tog doma, i pojedini senatori koji su istupali, ali nijednom nije prikazana cela sala. Savet federacije ima 166 članova.

Putin je zatražio danas od Gornjeg doma Saveta federacije, na osnovu Ustava, dozvolu da pošalje vojne snage u Ukrajinu do "normalizacije društveno-političke situacije", saopštio je Kremlj. Zahtev je obrazložen vanrednom situacijom u Ukrajini i pretnji ruskim građanima na teritoriji te zemlje, kao i ruskim snagama na ruskim vojnim objektima u Ukrajini na osnovu međunarodnih sporazuma.

- U vezi sa vanrednom situacijom koja je nastala u Ukrajini, pretnji po život građanima Ruske Federacije, našim sunarodnicima, ličnom sastavu vojnog kontingenta Oružanih snaga RF stacioniranog u skladu sa međunarodnim sporazumom na teritoriji Ukrajine (Autonomna Republika Krim), na osnovu tačke ''g'' prvog dela člana 102 Ustava RF obraćam se Savetu federacije Federalne skupštine radi upotrebe Oružanih snaga RF na teritoriji Ukrajine do normalizacije društveno-političke situacije u toj zemlji - navodi se u saopštenju.

I gornji i donji dom ruskog parlamenta ranije danas zatražili su od Putina da zaštiti ruske građane u Ukrajini.

- Glavni smisao poziva je "da predsednik u okviru svojih ovlašćenja donese obuhvatne, svemoguće mere, kako bi se osigurala bezbednost života naših građana koji žive u Ukrajini, da bi se pomoglo našem bratskom ukrajinskom narodu da ostvari stabilizaciju, da se politička kriza koja je izbila došla na civilizovan pravni teren, kako bi sporazum koji su potpisali lideri opozicije i šef države u potpunosti ispunjavao - rekla je predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko.

Ona je ranije danas rekla da ne treba isključiti mogućnost slanja ograničenog kontingenta vojnika u Ukrajinu, ali je dodala da je odluka o tome na Putinu.

Putin je, kako navodi Itar-Tass, potpisao i ukaz o imenovanju državnog sekretara u Ministarstvu inostranih poslova Grigorija Karasina za svog zvaničnog predstavnika pri razmatranju obraćanja Savetu federacije.

Angažovanje Oružanih snaga i drugih formacija u mirnodopsko vreme ostvaruje se na osnovu odluke predsednika Rusije na način utvrđen federalnim zakonodavstvom.

Odlučivanje o mogućnosti upotrebe OS Rusije izvan njene teritroije spada u nadležnost Saveta federacije Federalne skupštine u skladu sa članom 102 Ustava.

Gornji dom počinje razmatranje pitanja mogućnosti upotrebe OS izvan teritorije Rusije nakon što dobije obraćanje predsednika Rusije u kom je zasnovan njegov predlog.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA