HRVATI: Nećemo izgubiti od Srba, mi smo žrtve, a oni agresori!

Upitan da li se zna koliku ratnu odštetu Hrvatska tužbom traži od Srbije, hrvatski ministar je rekao da je to prepušteno sudu

  • 54

Ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić ocenio je da Hrvatska ne može da izgubi spor protiv Srbije koju je tužila za genocid, a ona odgovorila protivtužbom.

- Mi ne možemo da izgubimo, jer znamo šta se dogodilo i znamo ko je žrtva, a ko agresor. Moguće je da se ne uspe dokazati direktna veza, to je pitanje Suda koji je postavio visoke kriterijume. Uspeh je dobro i pošteno odraditi posao - rekao je Miljenić u intervjuu koji je u Hagu dao za RTL televiziju.

Prema njegovim rečima, Hrvatska očekuje da pokaže šta se stvarno dogodilo u ratu na području te države.

- Zločine koji su počinjeni nad našim narodom, ko je koga napao, da adresiramo odgovornost i susedne države u to vreme. To ćemo prezentovati na najbolji mogući način i to ću nazvati uspehom - ocenio je ministar.

On nije želeo da otkrije koliko će ceo postupak stajati Hrvatsku, rekavši da će to na kraju postupka biti saopšteno. Upitan zna li se koliku ratnu odštetu Hrvatska tužbom traži od Srbije, hrvatski ministar je rekao da je to prepušteno Sudu.

- Prvenstveno, tražimo podatke o nestalima, ali i drugačiju klimu. Tražimo procesuiranje počinitelja zločina na području Hrvatske. Nedopustivo je da se bilo ko ko je počinio zločin, slobodno kreće. Insistiramo na vladavini prava i progonu svih ratnih zločina - naglasio je Miljenić.

Na pitanje da li je moguće da Hrvatska na sudu dokaže da je počinjen genocid budući da Bosni i Hercegovini u tužbi protiv Srbije ni Srebrenica nije bila dovoljno snažan argument, Miljenić je podsetio da su na hrvatskoj tužbi od 1999. radile sve vlade.

- Ako postoji ijedno pitanje gde je postignut konsenzus, onda je to ovde - rekao je on i dodao da je za istoriju važno da se pokaže šta se zaista dogodilo.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip Todorovic

    2. mart 2014 | 22:59

    Jasenovac: 700.000 Srba ubijeno od ustaske ruke uz pomoc Vatikana! O time se udalje cuti, dokle?

  • zoran

    2. mart 2014 | 23:05

    Gospodo Hrvati a kako se zove to sto ste proterali 15-20 procenata stanovnistva jedne vere i jedne nacije iz "lijepe vase".Sta je Tudjman izjavio po povratku iz Dejtona na Htv?"Mi smo napokon sveli procenat Srba u Hrvatskoj ispod 5 posto.Ako to nije genicidna izjava ja neznam sta jeste.

  • Vase ime

    2. mart 2014 | 23:01

    Kaze jedina etnicki cista zemlja u Evropi, u kojoj je nekada postojao cak i konstitutivan narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA