NE PROPUSTITE: Ove Oskarovce možete pogledati na FEST-u (VIDEO)

Filmska ostvarenja koja su sinoć pokupila zlatne statue naći će se na repertoaru 42. Međunarodnog filmskog festivala. Nemojte ih propustiti!

  • 1

Kraj zime omiljeni je period svih pasioniranih zaljubljenika u filmsku umetnost. Ceremonija dodele Oskara ove godine koincidira sa 42. Međunarodnim filmskim festivalom. Nakon objavljenih imena pobednika, možemo da zaključimo da procena selekcije FEST-a nije bila daleko od selekcije Američke filmske akademije.

Ekipa Telegrafa donosi listu Oskarovaca koje ne smete propustiti na ovogodišnjem FEST-u:

"Dvanaest godina ropstva" - Oskar za najbolji film (britanski autor Stiv Mekvin)

Sinopsis: Zasnovan na šokantnoj priči iz svakodnevnog života, ovaj film prikazuje bolje od bilo kod prethodnog filma kako je izgledalo biti rob u Americi. U Saratoga Springsu, u državi Njujork, godine 1841. Solomon Nortup je slobodan čovek i zarađuje kao muzičar. Pošto prihvati ponudu dvojice muškaraca da radi u cirkusu, uskoro ga kidnapuju, prebacuju na jug i prodaju u roblje. Pod novim imenom, zajedno sa drugima, preživljava strahote iscrpljujućeg rada, svakodnevnog poniženja... Za Nortupa nastupa noćna mora u kojoj čezne za slobodom koju je donedavno imao.

"Poslovni klub Dalas" - Oskar za glavnu mušku ulogu (Metju Mekonahi); Oskar za spoorednu mušku ulogu (Džered Leto) i Oskar za šminku i frizuru

Sinopsis: Tokom 1986. sida je izazvala nashvatljivi strah, alarmirajući javnost i zbunjujući lekare u potrazi za lekom. U Teksasu, Ron Vudruf se nije plašio bolesti. Nije imao ni ideju o njoj. Zato, kada ovaj razmetljivi ženskaroš dobije HIV, njegova reakcija je instinktivna: Nema šanse! Film prikazuje istinitu priču o čoveku kome je ostalo još samo trideset dana života. Ne želeći da se podvrgne bolničkom lečenju i ne poštujući pravila, Vudruf počinje da krijumčari nedozvoljene lekove preko meksičke granice. Na svom putu, dobija podršku slatkorečivog, ali problematičnog transvestita Rajona (Džered Leto).

"Nesrećna Džasmin" - Oskar za najbolju žensku ulogu (Kejt Blanšet)

Sinopsis: Pošto joj se sruši ceo život, uključujući i brak s bogatim biznismenom Halom, elegantna Džasmin, nekada pripadnica njujorške elite, useljava se u skromni stan svoje sestre Džindžer, tražeći spas u San Francisku. Međutim, u pokušaju da zaboravi svoje narcističke potrebe koje je progone, ona polako gubi bitku. Stare navike i nove laži počinju da zagorčavaju sve živote, a posebno njen.

"Ona" - Oskar za najbolji adaptirani scenario

Sinopsis: Radnja filma je smeštena u Los Anđeles u bliskoj budućnosti. Osetljivi Teodor, koji je nedavno ostao sam, leči slomljena srca pišući pisma umesto drugih ljudi. Kada kupi novi operativni sistem koji bi trebalo da ispuni sve njegove potrebe i žele, on shvata da se mašina zove Samanta i da poseduje zanosan ženski vokal. Ona je uviđajna, osetljiva i zabavna. Veza između Teodora i Samante vremenm prerasta u ljubav.

"Velika lepota" - Oskar za najbolji strani film

Sinopsis: Aristokratkinje, ambiciozni pojedinci, političari, kriminalci, novinari, glumci, plemići-pletu tkivo neuhvatljivih odnosa unutar beznadežnog Vavilona smeštenog u antičke palate, skupocene vile i na najlepše trgove grada. Džep Gambardela ima šesdeset pet godina, ravnodušan i razočaran, alkoholom zamućenog pogleda posmatra ovu paradu ispražnjenog, na propast osuđenog i depresivnog čovečanstva. Film predstavlja moralno mrtvilo od kojeg se vrti u glavi.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA