Evo koliko Srbija zaradi od stranaka i kampanje!

Da bi prijavili svoju izbornu listu za učestvovanje na izborima, političke stranke i grupe građana moraju predati minimum 10.000 overenih potpisa građana za koje plate najmanje 500.000 dinara, a ta sredstva odlaze direktno u budžet Srbije

  • 3

Poslednjeg dana februara istekao je rok za prijavljivanje izbornih lista koje će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 16. mart, a Republička izborna komisija (RIK) potvrdila je 19 izbornih lista čime je država "zaradila"preko 81.000 evra!

Na osnovu "Pravilnika o naknadi za overu potpisa birača koji podrži izbornu listu za izbor odbornika", a prema članu 23. stav 4. Zakona o izborima ("Službeni glasnik RS", broj 129/07) može se jasno izračunati koliko su političke partije uplatile novca u budžet Republike Srbije samo da bi njihove izborne liste učestvovale u izbornoj trci.

Član 2. ovog Pravilnika kaže da je za overu potpisa birača koji podržava izbornu listu za izbor odbornika plaća se naknada od 50 dinara.

Član 3. donosi rešenje prema kojem naknadu za overu potpisa birača plaća podnosilac izborne liste koju je birač podržao. "Kada dve političke stranke ili više njih podnose zajedničku izbornu listu, njihova obaveza plaćanja naknade je solidarna. Isto važi i kada izbornu listu podnosi grupa građana", navodi se u član dva.

Član 4. kaže da kada overu potpisa vrši opštinski sud, naknada za overu potpisa plaća se u gotovom novcu na račun propisan za uplatu sudske takse, dok kod overe potpisa u opštinskoj upravi, naknada za overu potpisa plaća se u gotovom novcu na račun propisan za uplatu administrativne takse. "Naplaćena naknada prihod je budžeta Republike Srbije", kaže se u ovom članu.

Prema upustvima Pravilnika političke stranke, koalicije i grupe građana koje planiraju da učestvuju na parlamentarnim izborima 16. marta treba da za sudsku overu potpisa birača koje je podržavaju treba da izdvoje minimum 500.000 dinara, a ukoliko lista sadrži više od 10.000 potisa i više.

Uz listu, učesnici na izborima Republičkoj izbornoj komisiji podnose najmanje 10.000 potpisa birača koji je podržavaju listu, a jedan birač može da podrži samo jednu izbornu listu.

Matematičkim proračunom, a ukoliko se uzme srednji kurs evra Narodne banke Srbije 115, 98 dinara, može se izračunati da izborna lista sa 10.000 potpisa treba da plati 4.312. evra, a kada se to pomnoži sa brojem predatih lista dolazi se do podatka da se u budžet Srbije "slilo" najmanje 81.928 evra.

Podsetimo prema finansijskom planu koji je usvojio RIK, a "aminovala" Vlada Srbije vanredni izbori koštaće milijardu i 146 miliona 440.000 dinara.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA