Ako je bilo genocida, izvršen je nad Srbima

- Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tokom operacije "Oluja" i to su naši glavni argumenti koje ćemo izneti tokom ove rasprave - rekao je šef pravnog tima Srbije, Saša Obradović

  • 16

Šef pravnog tima Saša Obradović rekao je danas da je genocid u Hrvatskoj izvršen nad Srbima, a ne nad Hrvatima, kako to tvrdi hrvatska strana.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počelo je suđenje Srbije i Hrvatske po međusobnim tužbama za genocid.

Na samom početku usmene rasprave, zastupnica Hrvatske izjavila je da u Srbiji nema spremnosti za suočavanje sa istinom o zločinima o čemu, kako je tvrdila, svedoči izjava predsednika Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Ako je u Hrvatskoj bilo genocida on je izvršen nad Srbima u Krajini, kaže Saša Obradović, glavni pravni zastupnik Srbije.

Zastupnik Srbije smatra da je u suđenje primer istorijske ironije jer tužba dolazi iz države u kojoj je srpski narod bio zrtva genocida 1941. A odnos prema Srbima tokom devedesetih bio je oličen u izjavi predsednika Franja Tuđmana, da Srbi treba da nestanu iz Hrvatske, kaže Obradovic.

Kao primer za tu tvrdnju on je podsetio da u toj državi ima jedna trećina Srba od broja koji je postojao 1991. godine.

- Ako je bilo genocida, on je izvršen prema Srbima tokom operacije 'Oluja' i to su naši glavni argument koje ćemo izneti tokom ove rasprave - rekao je Obradović novinarima nakon završetka prvog dana usmene rasprave pred Međunarodinm sudom pravde u Hagu.

On je istakao da Srbija nije želela ovaj spor uprkos velikom broju žrtava srpskog naroda u Hrvatskoj tokom rata. "Ali do njega je došlo i mi se sada nalazimo u fazi koja se može nazvati istorijskom ironijom - srpski narod je u državi Hrvatskoj bio taj koji je doživeo genocid, poznat svima u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom u NDH, koja je u to vreme obuhvatala i BiH i Srem", rekao je Obradović.

Petnaest godina posle podnošenja tužbe za genocid protiv Srbije, hrvatski pravni tim počeo je da iznosi svoje argumente za tvrdnju da su Slobodan Milošević, JNA i paravojne formacije iz Srbije u Hrvatskoj od 1991. do 1995. sprovele "genocidnu kampanju" čiji je jedan deo viđen u Vukovaru. Kampanja je sprovedena kako bi se stvorila velika Srbija i iz nje proteralo nesrpsko stanovništvo.

Osim Miloševića, Arkana i Šešelja, već u prvim minutima rasprave pomenut je i aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić čije odbijanje da zločin u Srebrenici nazove genocidom Vesna Crnić Grotic smatra dokazom kontinuiranog negiranja zločina, zbog čega je, navodno, bilo nemoguće spor rešiti van suda. Pred sudom će, ipak je priznala, suđenje biti teško.

Rasprava se nastavlja sutra, a tokom nedelje u sudnici će se pojaviti i 12 svedoka koje je u Hag pozvao hrvatski tim. Argumenti kontratužbe koju je podnela Srbija biće predstavljeni Međunarodnom sudu pravde od 10. marta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milica

    4. mart 2014 | 00:53

    e jado jadna nasa iz srbije gde ste otisli po pravdu u hasku nakazu od suda nema tamo pravde za srbe nikakvi genocide nije srbija izvrsila nad hrvatskim narodom u hrvatskoj na zalost izvrsen je genocide I strasan progon srpskoga naroda iz krajine mi znamo koji smo odozdo koji su preziveli a koji su poklani srbi mrtvi duse mrtve nemogu da govore setimo se mesta zlocina gospic glina petrinja I druga mesta gde su srbi ubijani na mucki nacin mi znamo istinu ko je napravio genocide srbija nikoga nije napadala srbi u hrvatskoj bivsoj su branili svoja vecna ognjista I svoje porodice

  • Rade Jovicevic

    4. mart 2014 | 03:10

    Neutralan. Da je Hrvatska smela, a da sme i sad, i te kako bi razorila Beograd. Hrvati su samo jaki nad babama, dedama, i neduznom decom. Kad naidju na tvrdo odmah zovu nato ili svabe. Da vam nije fasista i vatikana nebi tako lajali

  • Lesa990

    4. mart 2014 | 02:24

    A ko je prognao 500 000 Srba iz Krajine '95 i ubio vise hiljada istih??? Ko je pucao snajperima po koloni u kojoj su ljudi isli u nepoznato, ostavljajuci za sobom sve svoje???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA