PUTIN: Rusija ne želi da ratuje, za sada! (FOTO) (VIDEO)

Ruski predsednik je u obraćanju novinarima rekao da je Janukovič i dalje legitimni predsednik Ukrajine, da nema potrebe da se upotrebi vojna sila, ali da postoji i ta opcija

  • 14

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na današnjoj konferenciji za štampu da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i oružano preuzimanje vlasti, koje niko nije osporio.

Putin je, na prvoj konferenciji za novinare otkad je opozvani ukrajinski predsednik napustio Kijev, rekao da je Viktor Janukovič ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i da je predao svu vlast.

- Samo na jedan način se može proceniti ono što se desilo u Kijevu i Ukrajini - to je bilo antiustavno i oružnao preuzimanje vlasti - rekao je Putin u prvom komentaru povodom ukrajinske krize posle svrgavanja Janukoviča, prenele su agencije.

Predsednik Rusije je rekao da je ukrajinski parlament legitiman, ali vršilac dužnosti šefa države nije, i da je jedini legitimni predsednik i dalje Janukovič.

- Ukrajinski narod je želeo promene, ali ne smeju se ohrabrivati "nezakonite promene" - rekao je Putin i poručio da će Rusija pružiti finansijsku podršku ukrajinskom regionu Krimu.

Viktor Janukovič je, prema njegovim rečima, ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i predao svu vlast.

On je poručio da će Rusija pružiti finansijsku podršku ukrajinskom regionu Krimu.

On je rekao i da ruska vojna vežba na granici Rusije i Finske nije bila povezana s događajima u Ukrajini i da je bila planirana mesecima unapred, mada nije bila najavljena u javnosti.

Ruski predsednik rekao je i da je Janukovič pozvao Rusiju da upotrebi vojnu silu za odbranu Ukrajinaca, ali da je Moskva smatrala da je vojno angažovanje moguće samo u "izuzetnim" slučajevima. Putin je napomenuo da je korišćenje vojske "krajnji slučaj".

- Ako donesem odluku o uvođenju vojske, to će biti samo radi zaštite građana. Ne pretendujemo da nekoga porobimo, da nekom diktiramo, ali ne možemo da stojimo po strani ako vidimo da počinju da ih  gone Ruse, uništavaju, maltretiraju ih. Veoma bih želeo da do toga ne dođe - rekao je Putin.

Po rečima predsednika Rusije, Ukrajina je bratska republika i vojnici jedne i druge strane nalaziće se uvek na istoj strani.

- To se sada dešava i na Krimu. Nije bilo nijednog sukoba, nijednog pucnja. Jedino što smo uradili jeste da smo ojačali bezbednost naših objekata. Ne nameravamo da se mešamo, ali smatramo da svi državljani Ukrajine treba da imaju ista prava - kazao je Putin.

Na pitanje ko su vojne snage koje se nalaze na Krimu, a čije su uniforme "veoma slične" ruskim, Putin je kazao da to nisu ruske snage, već da je reč o snagama "samoodbrane".

Putin je odgovorio da Rusija nije učestvovala u obuci tih snaga, koje vešto barataju oružjem.

Komentarišući pretnje SAD i EU sankcijama Rusiji, on je rekao da će posledice toga biti multillateralne.

Putin je naveo da je Janukoviču rekao da "nema političku budućnost", ali da mu je Rusija pomogla kako bi mu spasla život.

Pogledajte obraćanje predsednika Rusije:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    4. mart 2014 | 12:20

    Živio Putin

  • Marko Vzd

    4. mart 2014 | 12:44

    Mogu da pricaju sta hoce... covek je faca...

  • anonimac

    4. mart 2014 | 12:15

    e jbg u isto vreme pricaju i Putin i prevodilac pa ne razmumem ni jednog ni drugog... Molim vas kad se ovaj interviju zavrsi napisite ukratko sta je rekao :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA