Seks u postu je zabranjen. Ako sveštenik blagoslovi, onda može!

Ako bi se strogo držali pravila, tokom posta je zabranjen seksualni odnos, čak i u braku. Ipak, postoje situacije u kojima vernica može da se obrati svešteniku da joj dozvoli da ima seks i za vreme posta

  • 41

U vreme posta je seks tabu tema, pa je zbog toga u narodu prisutno mnoštvo zabluda i predrasuda po ovom pitanju.

 

Za vernike pravoslavne veroispovesti juče je počeo vaskršnji post i trajaće sve do 20.aprila kada se proslavlja praznik Vaskrsenja Hristovog.  Tokom posta, pored uzdržavanja od jake hrane, prema pravilima, neophodno je i uždravanje od seksa.

 

Prema Svetom pismu, odnosi u postu nisu zabranjeni, ni poželjni, ali ako supružnici ne mogu da izdrže bolje da se" jedno drugom podaju nego da samo o tome misle".

 

Ipak, kada je u pitanju vođenje ljubavi u vreme velikih postova različiti sveštenici imaju različite stavove.

 

 

- Ako bi se strogo držali pravila, tokom posta je zabranjen seksualni odnos, čak i u braku. Ipak, neka vernica se može obratiti svom svešteniku u parohiji i tražiti da je razreši tog dela posta, a on može to da uradi ako, recimo, postoji mogućnost da će muž da je ostavi zbog toga – rekao je verski analitičar Živica Tucić.

 

Sa druge strane, u Crkvi postoji struja koja smatra da kad se dvoje vole, to samo može da slavi Boga. Ljubav se tada slavi kroz božansku trpezu Agape i ne predstavlja greh ni telesno ispoljavati tu ljubav, pogotovo kod onih parova koji su posvećeni jedno drugom kroz brak koji blagoslovila Crkva.

 

No, i oni se slažu da seks bez ljubavi, preljube, nastrane radnje, kao i masturbacija, zasigurno nisu bogougodna stvar, posebno ne u periodu velikih odricanja.

 

Ipak, svi se slažu u jednom. U večeri pred pričešće, trebalo bi se uzdržavati od svakog jela od pića, ali i svih drugih telesnih zadovoljstava i vreme provesti u meditaciji i molitvi. Sve u svemu, makar na Veliki petak i Veliku subotu, sve do pričešća na liturgiji, vođenje ljubavi nikako se ne preporučuje.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • viki

    4. mart 2014 | 20:39

    @cinjenica Islam? Zenite se i udajete za Rodjake, i to vecinom na silu, imate vise Zena, nebiste smeli da pijete Alkohol a vecina izgleda nije obavestena o tom Pravilu, nasilni ste pogotovu prema Zenama, ubijate cerke Sestre itd zarad neke casti itd itd itd bas je prava Vera! Naravno cast izuzecima

  • Neko

    4. mart 2014 | 19:29

    A ako blagoslovi Kačavenda, je li onda može i dečko sa dečkom za vreme posta?

  • Bojan

    4. mart 2014 | 21:06

    Post kod muslimana: ne jedi dok ne zađe sunce a onda jedi koliko ti volja! Rezultat je da posle posta, svi nabace stomačić! Ozbiljan post, nema šta.. Ja postim zbog sebe a ne zbog popa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA