Ukrajina traži izručenje Janukoviča

Viktor Janukovič je, prema rečima Vladimira Putina, ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i bukvalno predao svu vlast i pristao na sve zahteve opozicije

  • 2

Šef Ukrajinske službe bezbednosti Valentin Nalivajčenko zatražio je danas od Rusije da Ukrajini izruči Viktora Janukoviča, javio je Itar-tas.

Nalivajčenko je na konferenciji za novinare održanoj u Kijevu izjavio da je zatražio od ruskih kolega da obnove saradnju, "posebno u vezi sa hitnim izručenjem Ukrajini njenog bivšeg predsednika Viktora Janukoviča".

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije danas je izjavio da je ukrajinski parlament legitiman, ali da vršilac dužnosti šefa države nije i da je jedini legitimni predsednik i dalje Janukovič, mada on "nema političku budućnost".

Viktor Janukovič je, prema njegovim rečima, ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i bukvalno predao svu vlast i pristao na sve zahteve opozicije, uključujući vanredne izbore i povratak na ustav iz 2004. godine.

Putin je, komentarišući izveštaje o tome da je Janukovič navodno preminuo od srčanog udara, kazao da je pre dva dana razgovarao sa njim i da je opozvani ukrajinski lider "živ i zdrav".

On je rekao i da Moskva neće priznati rezultate izbora u Ukrajini ako se glasanje bude odvijalo u sadašnjoj atmosferi "terora" i ocenio da je promena režima verovatno bila nužna, ali da mora biti sprovedena u skladu sa ustavom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šole

    4. mart 2014 | 18:19

    Ovi fašisti u ukrajini provociraće dok ne budu tražili da se Rusi povuku iz Moskve ili nešto slično

  • Su021

    4. mart 2014 | 19:07

    Treba rusija da im isporuci Topol M jedno par komada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA