Hilari Klinton uporedila Putina sa Hitlerom

Bivša američka državna sekretarka je istakla da Putinovo nastojanje da zaštiti Ruse u Ukrajini i deljenje pasoša liči na Hitlerovu zaštitu Nemaca van Nemačke tridesetih godina 20. veka

  • 32

Hilari Klinton, bivša državna sekretarka SAD, uporedila je poteze predsednika Rusije Vladimira Putina, vezane za Ukrajinu, sa delima Adolfa Hitlera pre Drugog svetskog rata.

Klintonova je istakla da Putinovo nastojanje da zaštiti Ruse u Ukrajini i deljenje pasoša liči na Hitlerovu zaštitu Nemaca van Nemačke tridesetih godina 20. veka. Putin je nekoliko puta ponovio da pasoše može da dobije svako ko ima ruske korenima.

- Sve ovo zvuči poznato, to je je Hitler radio tridesetih. On je smatrao da se u Čehoslovačkoj, Rumuniji i drugim mestima ne postupa ispravno sa ljudima nemačkog porekla - rekla je Klintonova.

Prošle nedelje, ruski predsednik je postavio trupe na granicu sa Ukrajinom, na Krimu, s obrazloženjem da Rusija ima pravo da zaštiti svoje interese i ruske građane u susednoj zemlji. Bivša državna sekretarka je rekla da je Hitler isto smatrao da "mora da zaštiti svoj narod", ali je istakla i da za razliku od čoveka koji je izazvao Drugi svetski rat, Putin nije iracionalan čovek.

- Putin je čovek koji veruje da ima misiju da povrati snagu Rusiji. To podrazumeva i novo uspostavljanje kontrole nad bivšim zemljama Sovjetskog saveza i Varšavskog pakta. Kada Putin gleda ka Ukrajini, on vidi mesto koje je prirodno deo Majke Rusije. Ako postoji mogućnost da Rusija i Ukrajina postignu kompromis, pregovori će početi na Krimu - rekla je ona.

Klintonova, mogući predsednički kandidat 2016. godine, rekla je da je državni sekretar Džon Keri u Ukrajini dok je Rusija pristala da se sastane sa čelnicima NATO-a u Briselu. Takođe, istakla je da se nadaju pregovorima koji će poštovati Ukrajinu i kojima neće biti ratifikovana "ruska reokupacija Krima".

(Telegraf.rs / Izvor:pasadenastarnews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA