OČEKUJU NAPAD? Ukrajina pojačava mere sigurnosti u nuklearkama

- Ilegalne akcije ruskih oružanih snaga na ukrajinskoj teritoriji predstavljaju ozbiljnu opasnost za bezbednost Ukrajine uz moguće konsekvence za nuklearnu infrastrukturu - naveli su Ukrajinci, koji u zemlji imaju 15 nuklearki, koje su u funkciji

  • 4

Kao odgovor na ruske pretnje, Ukrajina pojačava bezbednosne mere u svojim nuklearkama, stoji u pismu ukrajinskog ambasadora Igora Prokopčuka šefu Agencije za atomsku energiju UN Jukiju Amanu.

- Ilegalne akcije ruskih oružanih snaga na ukrajinskoj teritoriji i pretnja silom predstavljaju ozbiljnu opasnost za bezbednost Ukrajine. Uz moguće konsekvence za njenu nuklearnu infrastrukturu - ističe Prokopčuk, a prenosi AFP.

On navodi da ukrajinske vlasti čine sve da osiguraju bezbednost 15 nuklearnih postrojenja u funkciji, koja se nalaze na četiri lokacije, ali da su posledice upotrebe ruske vojne sile ipak nepredvidljive.

- Brojni napori ukrajinske vlade da uspostavi bilateralni kontakt sa ruskim organima dosad su ostali bez odgovora - ističe Prokopčuk.

On apeluje na Amana da kod ruskih vlasti hitno pokrene pitanje nuklearne bezbednosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA