TUGA: Ima titulu magistra, a nema posao 16 godina zato što je invalid! (FOTO)

Mile Boca boluje od teške bolesti - cerebralne paralize, ali to ovog hrabrog čoveka nije sprečilo da završi Filozofski fakultet i stekne magistarsko zvanje. Posao, međutim, ne može nigde da dobije. Ukoliko ste u mogućnosti, pomozite mu!

  • 7

Voždovčanin Mile Boca (51), uprkos tome što ima titulu magistra istorije umetnosti,  već 16 godina neuspešno pokušava da nađe posao. Od rođenja boluje od teške bolesti, cerebralne paralize, ali to ovog hrabrog čoveka nije sprečilo da završi Filozofski fakultet, odsek Istorija umetnosti 1998, dok je magistarsko zvanje stekao deset godina kasnije.

Iako je obišao i kontaktirao apsolutno sve institucije gde bi eventualno mogao da nađe zaposlenje, nije uspeo u tome. Smatra da je njegova bolest glavni uzrok tome, kao i da ne  postoji institucija kojoj se tokom prethodnih godina nije obraćao za pomoć.

Međutim, od svih je stizao isti odgovor - nema slobodnog radnog mesta.

- Pripadam onoj kategoriji ljudi koje obično nazivaju "osobama s posebnim potrebama" i ponekad mi se čini da je, možda, i to bio razlog što nisam mogao da nađem posao u struci ili bar posao koji bi donekle odgovarao stepenu mog obrazovanja. Kao magistar istorije umetnosti mogao bih da radim u biblioteci, arhivima, institutima, muzejima i institucijama slicnog tipa u kojima bih svojim kvalifikacijama mogao pronaći stalno zaposlenje. Međutim, za mene nema radnog mesta - kaže Mile.

On napominje da su mu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje rekli da imaju samo posredničku ulogu i da ne mogu da utiču na bilo koju instituciju kad je reč o zaposlenju. Nakon toga obraćao se i raznim ministarstvima – kulture, ekonomije, pravde, obrazovanja, zaštitniku građana, brojnim pojedincima i poliitčkim partijama. Sve je bilo bezuspešno. Posla za njega jednostavno - nema!

- Svi samo pričaju i obećavaju, a ništa ne rade da to i ostvare. Sve je prazna priča. Za mene nema mesta. Nigde. Samo molim za posao, ne da mi se nešto omogući, već da radim ono što znam i za šta sam se školovao. Da prebrodim krizu - kaže on.

Tračak nade se pojavio pre pet godina, u  zakonu donetom 2009. godine, po kojem su poslodavci bili dužni da na 24 radnika zaposle jednu osobu s hendikepom. Nadao se da će se tada njegova situacija i pored paralize promeniti. Međutim, nije došlo ni do kakve promene nabolje u njegovom životu.

Problem leži u zakonu. Naime, i pored toga sto se u njemu govori o zapošljavanju jedne osobe s hendikepom na 24 "normalnih" radnika, to se u praksi ne događa, jer država izdvaja samo za doprinose i penziono, a privatnici ne žele da zaposle ljude kao što sam ja. Uvek nađu nekakav izgovor, uljudno mi se zahvale, i ništa. I tako već dugi niz godina - očajan je Mile.

Jedino gde je mogao da radi u prethodnom periodu je Narodna biblioteka Srbije, gde je volontirao 2005. i 2006. godine, ali posle toga nije bilo novih poziva.

Ovim putem pozivamo sve kompanije koje su u mogućnosti da pomognu našem sugrađaninu da to i učine. Ona danas prima minornu pomoć na ime tuđe nege i pomoći, a nije ni oženjen!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    5. mart 2014 | 20:17

    Zavrsio sam saobracajni fakultet.Imam dvoje dece jedno mesec dana drugo godinu ipo.Radio u hitnoj pomoci kao vozac i dobio sam otkaz posto se vratio posle dvanest godina covek koji je neuracunljiv i postavljen kao sef tehnicke sluzbe.A supruga mi nigde ne radi. Sta reci

  • nakatomi

    5. mart 2014 | 19:59

    Tuga jeste. Nista drugo. A zato tatini sinovi/ kcerke i poznate licnosti mogu da biraju izmedju skupstine opstine i ostalih visko obrazovahih radnih mesta koje ne mogu niti izgovoriti a kamo li da znaju kako da opisu funkciju koja im je dodelena. Bravo za nasu ponosnu naciju.

  • Jaca

    5. mart 2014 | 21:04

    Hajde Vucicu, gde si sada? Ovo su posteni gradjani!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA