Lider ukrajinskih nacionalista huškao teroriste na Rusiju!

- Kao lider Desnog sektora pozivam vas da aktivirate svoju borbu. Rusija nije tako jaka, kao što se čini. Imate sada jedinstvenu šansu da pobedite. Iskoristite tu šansu, poručio je lider - organizacije Desni sektor Dmitrij Jaroš lideru severnokavkaskih terorista

  • 8

Za liderom ukrajinskog nacionalističkog pokreta Desni sektor, Dmitrijem Jarošem, raspisana je međunarodna poternica, javile su ruske agencije, izveštavajući istovremeno da se Rusija danas obratila Venecijanskoj komisiji kako bi dobila ocenu legitimnosti odluka koje donose nove vlasti Ukrajine.

- Jaroš je stavljen na međunarodnu poternicu po kanalima Interpola - izjavio je agenciji Interfaks zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin.

U ponedeljak je Istražni komitet pokrenuo postupak zbog javnog pozivanja na ekstremizam i terorizam, podseća ruska agencija, prenoseći stav ruskih istražitelja da "u svojim istupima lider ultranacionalističke ukrajinske organizacije Desni sektor Dmitrij Jaroš javno poziva antiruske snage na esktremističke akcije i teror na teritoriji Rusije".

Osnov za pokretanje krivičnog postupka bio je poziv Jaroša lideru severnokavkaskih terorista Doku Umarovu na ruskoj društvenoj mreži "U kontaktu".

- Mnogo Ukrajinaca sa oružjem u rukama podržalo je oslobodilačku borbu čečenskog i drugih kavkaskih naroda. Sada je došlo vreme za podršku Ukrajini. Kao lider Desnog sektora pozivam vas da aktivirate svoju borbu. Rusija nije tako jaka, kao što se čini. Imate sada jedinstvenu šansu da pobedite. Iskoristite tu šansu - navedeno je u pozivu, a prenosi Interfaks.

Desni sektor, koji je imao aktivnu ulogu u nedavnim protestima u Ukrajini, narednog dana je zvanično saopštio da se nije obraćao Umarovu za pomoć, a poziv na stranici društvene mreže pripisali su "hakovanju".

Za utvrđivanje krivice za krivično delo zaprećena je maksimalna sedmogodišnja kazna zatvora. Prema proceduri, Glavno tužilaštvo predaje zahtev za međunarodnom poterom nacionalnom birou Interpola, odakle se prosleđuje u sedište u Lion u Francuskoj.

Interfaks je izvestio i da je predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta, Sergej Nariškin, saopštio da je Venecijanskoj komisiji upućen zahtev za pravnom ocenom legitimnosti odluka koje donose nove ukrajinske vlasti.

- Obratili smo se preko pravnog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope - rekao je Nariškin na prvoj sednici radne grupe za analizu zakonodavnih procedura i normativnih pravnih akata koji se usvajaju u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga za odugovlačenje političke krize u Ukrajini je taj što u Ukrajini nema političke snage koja bi legitimno bila u stanju da izražava interese i raspoloženje čitavog mnogonacionalnog naroda, svih grupa stanovništva i svih regiona, što je za društveni konsensuz neophodno.

Venecijanska komisija je ekspertsko-kunsultativno telo pri SE o pitanjima ustavnog zakonodavstva, u čiji sastav ulaze svih 47 država članica SE i još 12 zemalja - Kazahstan, Kirgistan, SAD, Brazil, Meksiko, Čile, Peru, Koreja, Maroko, Alžir, Tunis, Izrael, kao i šest zemalja posmatrača ili pridruženih članica - Belorusija, Argentina, Kanada, Urugvaj, Japan i Vatikan.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su ruske snage danas delimično okupirale i drugu ukrajinsku raketnu bazu na Krimu, ali da su skladišta raketa i dalje pod ukrajinskom kontrolom, javio je AFP.

Ova druga raketna baza nalazi se u Fiolentu, u blizini Sevastopolja. Prva baza koju su delimično zauzele ruske snage je dalje severno u Evpatoriji, ali u njoj nema postavljenih raketa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA