KRSTIĆ: Poslednja šansa za ekonomski oporavak

- Nastupajući izbori pružaju poslednju, ali rekao bih realnu šansu da odgovorno raskrstimo sa prošlošću i vratimo sebi svoju budućnost - izjavio je ministar finansija

  • 3

Ministar finansija Lazar Krstić poručio da nastupajući izbori pružaju poslednju, ali realnu priliku za ostvarenje ciljeva ekonomskog oporavka Srbije.

- Od toga koliko ćemo biti hrabri i odlučni i šta ćemo učiniti u toku nekoliko meseci posle 16. marta zavisi da li ćemo iskoristiti poslednju, ali rekao bih realnu šansu da odgovorno raskrstimo sa prošlošću i vratimo sebi svoju budućnost - rekao je Krstić.

U izlaganju na "Kopaonik biznis forumu", Krstić je među ciljevima naveo svođenje deficita do 2017. godine na da do tri odsto BDP-a, odgovornu fiskalnu politiku koja bi, kako je istakao, za nekoliko godina stvorila prostor za relaksiraniju monetarnu politiku, što bi bio zajamac za privredni razvoj, kao i smanjenje uloge države u privredi.

Kao četiri uslova za ostvarenje tih ciljeva, Krstić je naveo jedinstvenu politiku vlade koja bi se koodrinisano sprovodila u svim resorima, bez obzira na partijsku pripadnost, potom stručnost, radikalnu dekolektivizaciju odgovornosti, "jer ne može država da bude kriva za sve", kao i sprečavanje da se preko državnih funkcija ostvaruje lična korist.

- Nastupajući izbori zbog unutrašnje političkih konstelacija po prvi put u poslednjih 25 godina pružaju prilika da se ovakva politička klima ostvari i geoopolitička situacija nam nikada nije bila naklonjenija - istakao je Krstić.

"Rebalans budžeta posle izbora"

Ministar finansija je izjavio je da će posle parlamentarnih izbora uslediti rebalans budžeta za ovu godinu i najavio da Srbija do 2017. mora da izvrši fiskalnu konsolidaciju i smanji deficit budžeta na dva do tri odsto BDP-a.

Krstić je rekao da će fiskalna konsolidacija biti urađena na najbolji način koji će stimulisati privredu, sa najmanje socijalnih troškova.

- To je jedna od tema razgovora sa Misijom MMF-a sa kojom se vode razgovori na tehničkom nivou - rekao je Krstić i napomenuo da je za Srbiju važan novi aranžman sa Fondom, kako bi privukli investitore.

MMF je, dolaskom na razgovore u jeku predizborne kampanje, pokazao respekt prema Srbiji kao državi, naglasio je Krstić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Радован Којић

    5. mart 2014 | 12:02

    СВОМ СНАГОМ У РЕФОРМЕ У ЕКОНОМСКИ ОПОРАВАК СРБИЈЕ А. Спољнотрговинска планетаризација Србије. Ићи у сусрет потребама моћних (богатих) држава које желе диверзификовати своју привреду, које траже нове регионе да би инвестирали свој капитал, САД, УАЕ , (Русија,Кина,ЕУ- као будући Евроазијски Економски Савез). Усагласити потребе тих земаља са нашим могућностима. Б. Да се тежи проналажењу што боље енергетске безбедности земље В. Да се ради на индустријализацији земље, посебно на развоју ИТ сектора. Г. Да се производи зрдава храна и пијаћа вода који ће бити најтраженији производи на планети.- Д. Да се јача на угледу земље, политичкој стабилности и др. параметрима који се подразумевају.- ------------------------------------------------------------------------------- О јавним финансијама, регионалном развоју, социјалној заштити, предузетништву и развоју малих и средњих предузећа, образовању и научно-истраживачком раду, заштити животне средине, саобраћају и др. гранама привреде у следећем мом размишљању и писању.-

  • drmke

    5. mart 2014 | 15:36

    Poslednja sansa za vas ekonomski oporavak!

  • nole

    5. mart 2014 | 13:16

    Ako sada nebude promena onda nikad nece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA