PAPA: Crkva je najviše doprinela suzbijanju pedofilije

- Katolička crkva je možda jedina javna institucija koja je delovala odgovorno i transparentno. Niko nije učinio više. Ipak, Crkva je jedina koja je izložena napadima - rekao je papa Franja

  • 6

Papa Franja branio je danas Rimokatoličku crkvu, ocenivši da nijedna druga javna institucija nije učinila više da iskoreni pedofiliju u svojim redovima.

To je prvi papin komentar na nedavni izveštaj UN, u kojem je svetska organizacija optužila Vatikan da sistematski stavlja svoje interese iznad interesa žrtava zlostavljanja i da "zavetom ćutanja" omogućava sveštenicima da siluju desetine hiljada dece širom sveta.

U dosad najoštrijoj kritici UN na račun crkvene hijerarhije, Vatikan je pozvan da smesta povuče s dužnosti sve sveštenike za koje se sumnja da su zlostavljali decu i da ih preda civilnim vlastima, kao i da preda civilnim vlastima dosijee o slučajevima pedofilije.

- Katolička crkva je možda jedina javna institucija koja je delovala odgovorno i transparentno. Niko nije učinio više. Ipak, Crkva je jedina koja je izložena napadima - rekao je papa u intervjuu italijanskom dnevniku "Korijere dela sera" - preneo je AFP.

Papa Franja je kazao da su slučajevi zlostavljanja dece "ostavili veoma duboke rane".

- Statistika fenomena nasilja nad decom šokantna je, ali takođe jasno pokazuje da je za većinu zlostavljanja odgovorna porodica ili okruženje - rekao je on.

Papa je pohvalio svog prethodnika Benedikta XVI, prvog papu koji se izvinio žrtvama zlostavljanja, zbog hrabrosti i omogućavanja promene ponašanja Crkve prema sveštenicima zlostavljačima.

Franja je dodao i da bi katolici trebalo da se stide zbog zlostavljanja dece.

Papa, koji je došao na čelo Crkve u martu prošle godine, formirao je u decembru komisiju za istragu i prevenciju seksualnih zločina i pomoć žrtvama.

Franja je u intervjuu govorio i o drugim važnim temama za Crkvu.

On je ponovio da je brak zajednica muškarca i žene, ali pokazao je otvorenost prema pitanju civilne zajednice, rekavši da "treba razmotriti različite slučajeve i proceniti njihovu raznovrsnost".

Papa je odbacio ideju da se ženama dozvoli da budu sveštenici, ali je rekao da "mnoge žene stručnjaci u različitim sektorima" pokazuju Crkvi da žena treba da ima veću ulogu.

Franja je rekao i da je jedina stvar koju je iskusio otkad je izabran za papu i koju bi voleo da promeni to da nestane mitski status koji je stekao.

- Ne dopada mi se... mit o papi Franji. Prikazivanje pape kao nekakvog supermena, zvezda, deluje uvredljivo - kazao je on.

- Papa je čovek koji se smeje, koj plače, hrče i ima prijatelje kao i svi ostali; sasvim obična osoba - rekao je Franja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA