Grčka traži odštetu od Nemačke zbog masakra! (FOTO)

Predsednik Nemačke, Joakim Gauk, posetio je Atinu povodom razgovora o odšteti koju traži Grčka zbog brutalne okupacije tokom Drugog svetskog rata, pozivajući se na dugogodišnji argument Berlina da je to pitanje rešeno

  • 5

Grčki predsednik Karolas Papuljas pozvao je, tokom sastanka sa nemačkim kolegom Joahimom Gaukom, na što skoriji početak razgovora sa Berlinom o dugo odbacivanim zahtevima Grčke za ratnu odštetu.

Papuljas je danas istakao na zajedničkoj konferenciji za štampu da Grčka nikada nije odustala od zahteva koji se odnose na odštetu za brutalnu nemačku okupaciju tokom Drugog svetskog rata 1941-44. godine. Gauk se, međutim, pozvao na dugogodišnji argument Berlina da je to pitanje rešeno.

Gauk je u sredu stigao u Atinu, u trodnevnu posetu, kako bi razgovarao sa grčkim političarima, ali i pokušao da zatvori rane iz Drugog svetskog rata u trenutku kada narasta antinemačko raspoloženje u Grčkoj umornoj od štednje.

Sutra će Gauk posetiti i lokalitet na severozapadu Grčke gde su nemačke trupe izvršile masakr više destina seljana 1943. godine, u znak odmazde za napad partizana.

Grčka policija upotrebila je danas suzavac i biber sprej tokom sukoba u Atini sa članovima sindikata koji su demonstrirali zbog mera štednje. Protesti su održani u jednom delu centra Atine uprkos zabrani okupljanja zbog posete Gauka.

Sukobi su izbili kada je grupa od desetak demonstranata pokušala da probije policijski kordon da bi otišla do zgrade Ministarstva finansija. Kako je prenela agencija AP, ove demonstracije nemaju nikakve veze sa Gaukovom posetom.

Vlasti su iz bezbednosnih razloga zabranile sve demonstracije od osam časova ujutru do sedam uveče po lokalnom vremenu u određenim delovima centra grada.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    7. mart 2014 | 10:56

    Kad ce Srbija smeti da trazi odstetu? Posle kojih izbora i koja ce to biti godina?

  • Ljiljanа.

    7. mart 2014 | 10:57

    Шта нама дадоше Немци као оштету? Изгледа половну атомску централу Кршко и шта још? Ти људи који су били по немачким логорима за време рата нису добили ништа, а Немци кажу да су се намирили са нашом влашћу. Ко лаже, а ко краде, питамо се.

  • Sveznalica

    7. mart 2014 | 11:15

    Šta mi da tražimo od nemaca, nove političare? Čuj, više desetina seljaka, pa mi samo za Kragujevac treba da tražimo pola nemačke?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA