Evo zašto Ukrajina strahuje od radikalnih nacionalista (FOTO) (VIDEO)

Glavnu ulogu u neredima u Kijevu i svrgavanju predsednika Viktora Janukoviča odigrale su ukrajinske desničarske organizacije "Desni sektor" i "Patriote Ukrajine", a ne "mirni demonstranti" i "običan narod", objavio je portal Raša tudej

  • 6

Ukrajinske ultranacionalističke grupe odigrale su ključnu ulogu tokom višenedeljnih demonstracija u Kijevu nakon kojih je zbačen predsednik Viktor Janukovič.  Kada se pominju ekstremisti oni se vezuju za ime lidera ukrajinske radikalne grupe "Desni sektor" Dmitrija Jaroša.

Mladići iz te desno orijentisane grupe radikalnih nacionalista gotovo po pravilu su skrivali  svoja lica iza maski ili fantomki, bili su naoružani bejzbol palicama, šipkama, pa čak i vatrenim oružjem.

Tokom protesta u Kijevu oni su dolazili u sukob i sa ostalim demonstranitima. Jedan od takvih incidenata dogodio se kada su učesnici protesta u Kijevu hteli da očiste nered i đubre koje je ostalo na centralnom trgu u Kijevu.

Ekstremisti su tada isprebijali demonstrante, o čemu svedoče i brojni video snimci.

Ipak, ono što će tek zabrinuti aktelnu vlast u Ukrajini jeste što su pripadnici "Desnog sektora" manje zainteresovani za Evropsku uniju, već su oni isključivo za podizanje nacionalne revolucije.

Kada se pogledaju njihovi slogani "Ukrajina Ukrajincima", "Slava naciji! Smrt neprijateljima" i laicima je jasno o kojem stepenu nacionalizma je reč. Takođe, njihov naci-stil oblačenja i salutiranja dovoljno pokazuje o kakvoj je profašističkoj grupaciji reč.

Da su tokom protesta u Kijevu i oni bili naoružani vatrenim oružjem pokazuje snimak na kojem jedan od pripadnika "Desnog sektora" drži govor u jednoj od lokalnih skupština.

- Desni sektor je bio naoružan i biće naoružan sve dok je to potrebno - rekao je Aleksandar Muzičko, a potom izvadio kalašnjikov ispod stola.

- Niste nam vi dali ovo oružje i nećete ga uzeti. Ko želi da mi uzme pušku, pištolj i noževe? Neka pokuša samo! Kao što bi Amerikanci rekli: Bog je sve ljude napravio različitim, ali ih je Sem Kolt sve izjednačio - rekao je on.

Vođa Desnog sektora, Dmitrij Jaroš, poznat po svojim ekstremnim nastupima u javnosti, pozvao je u obraćanju postavljenom ruskoj društvenoj mreži "VKontakte" vođu čečenskih ekstremista Dokua Umarova da napadne Rusiju. Zbog toga ga je Rusija stavila na poternicu Interpola.

Pored Desnog sektora, u protestima je učestvovalo još nekoliko radikalno nacionalističkih grupa. Jedna od njih je desničarska formacija "Patriote Ukrajine", koja broji oko 4.000 ljudi, a koju sačinjavaju fudbalski huligani i ekstremisti.

O kakvoj se grupi radi pokazuje i činjenica da su oni više nego dobro organizovani, prolaze obuku kao u vojsci. Oni prolaze obuku u borbi prsa u prsa, uče kako da upotrebe noževe, puške i pištolje, a imaju i časove neonacističke ideologije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs /Izvor: Rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuk popovic

    7. mart 2014 | 14:50

    Ovi su hrabri u duelu sa obicnim gradjanima. Nek odu na Krim...

  • kropir

    7. mart 2014 | 16:12

    Украјици товамје направила европа и Амеика да се сами убијате па сада видите каквису вам пријатељи

  • Stam

    7. mart 2014 | 16:01

    Baš tako, sve junak do junaka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA