Vikiliks: Sanaderu kriminalci hteli da ubiju porodicu

Bivši premijer Hrvatske podneo ostavku zbog pretnji organizovanog kriminala da će mu pobiti članove porodice, piše u izveštaju

  • 0

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader podneo je ostavku na mesto predsednika vlade zbog pretnji organizovanog kriminala da će mu početi ubijati članove porodice, pišu hrvatski mediji.

Oni se pozivaju se na izveštaj Vikiliksa koji je nedavno objavio pet miliona mejlova američke privatne obaveštajne agencije Stratfor.

Među tim mejlovima nalazi se navodno i izveštaj u kojem je analitičar Marko Papić izvestio svoju centralu u Stratforu 17. septembra 2009. da je izvor javio da je Ivo Sanader dao ostavku zbog organizovanog kriminala.

Međutim, Sanader je, kako je je objavio "Jutarnji list", odbacio te tvrdnje.

- To su bajke. Prvo su pokušali s Angelom Merkel, a sada ovo. Takve stvari ne postoje u međunarodnoj politici - rekao je bivši premijer.

On je ponovio da je ostavku podneo zbog slovenačke blokade hrvatskih pregovora s Evropskom unijom i nerešenog graničnog pitanja između dve zemlje.

- Tada to nisam želeo da ističem kao razlog da ne bih naštetio pregovaračkoj poziciji Hrvatske. To je jedini i pravi razlog moje ostavke - istakao je Sanader, koji je sredinom 2009. iznenada, bez objašnjenja, podneo ostavku na mesto premijera.

Zagrebački "Večernji list" prenosi da je u izveštaju pisalo da je Sanader navodno imao posao s Lukom Ploče, te se povezao s organizovanim kriminalom, a oni su mu postavili ultimatum da će početi da mu ubijaju članove porodice, ako se ne povuče iz politike.

Kao izvor, Papić navodi jednog švedskog poslanika koji je tesno povezan sa švedskim ministrom spoljnih poslova Karlom Biltom, a ima i dobre veze na Balkanu.

(Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA