LEPOTA SRBIJE: Arilje je grad koji nudi mnogo više od tekstila. Evo i šta (FOTO)

U Srbiji postoji mnogo predela koji još nisu dovoljno istraženi, a koji imaju veliki potencijal prirodnih dobara, kulturnih zdanja i turizma. Ekipa Telegrafa vam otkriva grad malina, tekstila i netaknute prirode - Arilje

  • 18

Arilje je grad veoma duge istorije. Postoje brojni dokazi koji svedoče o životu na ovim prostorima još iz doba antičkog perioda, a najviše sačuvanih tragova datira iz perioda srednjovekovne srpske države.

Varošica koja obiluje prirodnim bogatstvima je smeštena između slivova reka Moravice, Velikog i Malog Rzava, u predelu Zlatiborskog okruga.

Direktorka Turističke organizacije opštine Arilje, Ana Kovačević, bila je naš sagovornik i otvoreno je podelila sa nama šta se sve može videti, posetiti i iskusiti u ovom gradu.

KULTURNA DOBRA

Područje Arilja su do druge polovine 10-og veku naseljavali Rimljani. Kasnije su se doselile izbeglice iz Larise u Grčkoj. Na mesto današnje ariljske crkve, grci donose mošti svog episkopa, Sv. Ahilija, po kojem je današnje Arilje (nekada Moravice) dobilo ime. Ovaj svetac se slavi i danas kao narodni praznik i gradska slava.

Dana  28. maja. 1219. godine, Sava Nemanjić je ariljski manastir proglasio za sedište moravičke episkopije.

Prva katedrala moravičkih episkopa uništena je u 13. veku, novu je kasnije izgradio kralj Stefan Dragutin. Ova crkva je poznata po crkvenom slikarstvu. Freska Svetog Arhangela Gavrila nazvana Plavi ili Ariljski anđeo, svrstava se u najuži krug remek dela starog srpskog slikarstva. Ovo zdanje je proglašeno za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Dana 23.  oktobra 1880. godine, Knez Milan Obrenović je proglasio Arilje za varošicu, a danas je to grad malina i tekstilne proizvodnje.

Druga crkvena zadužbina je crkva sv. Nikole koja se nalazi u selu Bikovo, a treća je manastira "Klisura" koja predstavlja zadužbinu Sv. Save.

DEŠAVANJA

Arilje ima pet veoma značajnih manifestacija.

"ARLEM" iliti Ariljska letnja muzička manifestacija okuplja mlade iz Srbije i regiona koji sviraju klasičnu muziku. Ove godine, krajem jula, će biti održan po 5-ti put. Radionice ove manifestacije se obavljaju na obalama Velikog Rzava i na još nekoliko atraktivnih lokacija u Arilju. U okviru ARLEM-a se održava i "Arlem Art Festival".

"Majski dan kulture" se obeležava 28-og maja i predstavlja manifestaciju kojom se obeležava dan grada i dan Sv. Ahilija. Na ovaj dan se održavaju razni likovni, književni i pozorišni sadržaji.

"Smotra stvaralaštva amatera Zlatiborskog okruga" je festival koji okuplja umetnike iz oblasti slikarstva i vajarstva i svake godine se održava u oktobru.

Sajam meda koji se održava na crkveni praznik "Cvati" na gradskom trgu, na kojem posetioci mogu uživati u raznovrsnoj ponudi meda i opreme za pčelarstvo.

Sajam malina se održava krajem jula i podrazumeva mnogobrojne edukativne i izlagačke programe. Sajam se održava dva dana. Arilje predstavlja svetsku prestonicu malina jer se najveća površina zemlje pod malinama nalazi  na ovom prostoru.

PRIRODNI RESURSI I TURISTIČKE ATRAKCIJE:

Visoka banja se nalaze u selu Visoka na 60 metara nadmorske visine na istočnim ogranicima Zlatibora. Banja je karakteristična po tome da je voda je temperature 27 stepeni Celzijusa i da povoljno deluje na reumu, mnogobrojna kožna i nerva oboljenja. Ovo nije klasična banja sa stacionarom, već banja pod otvorenim nebom. Nalazi se na 40 km od Arilja i predstavlja jednu od velikih ariljskih atrakcija.

Kada pričamo o vodenim resursima, svakako moramo da pomenemo Vodenu pećinu koja se nalazi na 20 km od Arilja, između sela Brekovo i Dobrače. Do samog ulaza u pećinu i do slapova vodopada, visine oko 7 metara stiže se stazom od sige (vrsta kamena). Pećina je najzanimljivija mladima i turistima jer predstavlja netaknutu prirodu.

Na reci veliki Rzav se nalaze 4 velike uređene plaže: Žuta plaža,na kojoj se nalazi mini kamp; Zelena plaža; Bosa noga, na kojoj se nalazi revir za mušičarenje i Urjak, plaža na kojoj se prve nedelje avgusta održava takmičenje "Trofej urijaka" koje predstavlja takmičenje u skokovima u vodu.

Svaka od plaža ima bar i nudi mogućnost bavljenja nekim od sportova: stoni tenis, pikado, odbojka..). U blizini ove reke se nalaze apartmani "Vila Raviojla" koji su kreativno uređeni po inspiraciji po poznatom mitskom liku.

Arilje je preko dana idealna destinacija za uživanje i odmor, dok je noćni život, koji se odvija na ariljskim plažama, veoma zastupljen.

(M. Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    12. mart 2014 | 21:13

    Nisam do sada bila u Arilju ali vas tekst kao i slike i video su me bas zainteresovali, tako da, cim krenu topliji i duzi dani, Arilje vidimo se!

  • Boki

    12. mart 2014 | 20:40

    Najlepse mesto u srbiji

  • Thrylos

    12. mart 2014 | 21:21

    Svaka vam čast, treba više ovakvih tekstova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA