Arapi nam prave raketni sistem “alas” (FOTO)

- Reč je o tipu raketa koje se prozivode u malom broju država na svetu, kojima znatno jeftiniji "alas" može ravnopravno da parira - kažu u Ministarstvu odbrane

  • 9

Račun preduzeća "Jugoimport SDPR" sada je veći za prvu ratu, od najvljenih 33 miliona dolara, koje državna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), zadužena za razvoj naoružanja i vojne opreme, investira za razvoj raketnog sistema "alas".

Vicepremijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Emirata šeik Abdulah bin Zajed, dogovorili su ovaj posao pre godinu dana.

U ovaj sistem će u finalnoj fazi, koja nastupa za tri godine, biti uloženo 220 miliona dolara čime će biti plaćen završetak istraživanja, nabavka opreme i serijska proizvodnja raketa, koje će se uskoro naći i u oružanim snagama UAE.

Na "alasu" će raditi više domaćih preduzeća, među kojima će glavnu ulogu imati valjevski "Krušik", zemunski "Teleoptik" i "Utva" iz Pančeva.

- Raketni sistem "alas" biće interesantan ne samo partnerima iz UAE, već i trećim zemljama koje bi ga rado videle u svojim vojskama. Reč je o tipu raketa koje se prozivode u malom broju država na svetu, kojima znatno jeftiniji "alas" može ravnopravno da parira. Realizacija sporazuma sa Emiratima biće veliki podstrek za domaće fabrike koje će, zahvaljujući njemu, dobiti nove tehnološke linije i opremu - kažu za "Novosti" u Ministarstvu odbrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA