Stjepan Mesić za reviziju Dejtona

Njegov predlog je, kako je rekao prilikom posete Mostaru, da se BiH preoblikuje u građansku državu sastavljenu od više multinacionalnih kantona

  • 18

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je izjavio da je vreme za novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o unutrašnjem preuređenju BiH.

Njegov predlog je, kako je rekao prilikom posete Mostaru, da se BiH preoblikuje u građansku državu sastavljenu od više multinacionalnih kantona.

Na predavanju "Koliko Hrvatska kao članica EU i garant Dejtonskog sporazuma može pomoći u opstanku celovite BiH", Mesić je naglasio da je opstanak BiH kao celovite države ključan ne samo sa stanovišta bezbednosti Hrvatske i ne samo zbog toga da se obezbedi primeren status građanima BiH hrvatske nacionalnosti, već i zbog dugoročne stabilnosti regiona, jugoistočne Evrope, pa čak i cele Evrope.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Mesić je podsetio da je taj mirovni sporazum zaustavio brutalni rat na prostoru BiH, ali naglasio da se vremenom pokazalo da je to jedina njegova vrednost, kao i da unutrašnje uređenje uspostavljeno 1995. onemogućava normalno funkcionisanje BiH kao države.

Dodao je da treba imati na umu i to da je sporazum, manje ili više, legitimisao rezultate rata, prenose mediji u regionu.

- Hrvatska u sadašnjim okolnostima mora delovati i mora izaći s inicijativom da se menja Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH. Promišljenom akcijom unutar Evropske unije uveren sam da bi se moglo pronaći dovoljno saveznika koji bi blagonaklono gledali na tu inicijativu - kazao je Mesić i dodao da građani BiH ne smeju da se pomire s trenutnom situacijom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA