JOSIPOVIĆ: Slavićemo Oluju!

- Bez obzira na to što iz susedstva očekuju da prestanemo da slavimo Oluju, mi to sasvim sigurno nećemo učiniti - jasan je bio Josipović tokom prijema građana na tradicionalnoj "kafi" u svom kabinetu

  • 63

Hrvatski predsednik Ivo Josipović poručio je danas da Hrvatska, bez obzira na zahtev Srbije, neće prestati da slavi "Oluju" - akciju u kojoj je, kako kaže, osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet.

- Bez obzira na to što iz susedstva očekuju da prestanemo da slavimo Oluju, mi to sasvim sigurno nećemo učiniti -  jasan je bio Josipović tokom prijema građana na tradicionalnoj "kafi" u svom kabinetu, osvrnuvši se na zahtev zvaničnog Beograda da Hrvatska 5. avgusta prestane da slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu hrvatski pravni tim ove sedmice je iznosio argumente po tužbi za genocid protiv Srbije, a iduće nedelje svoje argumente po protivtužbi iznosiće Srbija koja smatra da je Hrvatska počinila genocid u "Oluji", vojnoj akciji iz avgusta 1995, zbog čega traži zabranu njene proslave.

- Mi smo sada jedno zrelo, demokratsko društvo, koje ceni svoju istoriju i svoj Domovinski, pravedni odbrambeni rat. Naravno, tamo gde je bilo zločina, pa i s naše strane, spremni smo da reagujemo. Uostalom, videli ste i podatke o broju postupaka koji se vode u Hrvatskoj -  naveo je predsednik Hrvatske.

Upitan da li očekuje da će Hrvatska u Hagu uspeti da dokaže genocid, Josipović je naveo da da ne želi da se upušta u davanje prognoza jer je, podsetio je, dosadašnja sudska praksa pokazala da je genocid vrlo složeno krivično delo.

- Reći ću samo da je tužba vrlo kompleksna, dobro pripremljena i da je naš tim činio zaista sve da uspemo u tome, a šta će biti rezultat to zaista ne treba ovog trenutka prognozirati. Moramo se strpiti i pričekati - rekao je predsednik.

Novinare je zanimalo šta Hrvatska može da očekuje ukoliko presuda bude da genocida nije bilo, prenosi agencija Hina.

- Ako ne bude genocida, onda nemamo šta posebno da očekujemo. U slučaju pozitivne odluke za nas, u tužbi su navedena naša očekivanja koja se odnose na kažnjavanje zločina, utvrđivanja sudbine nestalih, povratka kulturnog blaga i, naravno, određena očekivanja vezana za štetu - objasnio je Josipović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Željko

    8. mart 2014 | 17:47

    Oluja se vraća uraganom ko bumerang

  • Mici

    8. mart 2014 | 17:01

    Slavljenjem zlocina unistavate svoju buducnost...samo napred.

  • Neko

    8. mart 2014 | 17:53

    Bolesna ste vi nacija,svaki pop u vasoj veri je kriminalac i silovao po dvojicu,trojicu muskaraca.Ima Boga,samo polako..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA