Julija Timošenko je možda najveći lopov u ISTORIJI čitave Istočne Evrope (FOTO)

U izveštaju jedne britanske advokatske kancelarije je navedeno da su Timošenkova i članovi njene porodice bili povezani s 278 računa u 26 zemalja, od kojih je 85 bilo u britanskim bankama

  • 23

Britanski dnevnik "Independent" objavio je da je istraga koju je sprovela jedna londonska advokatska kancelarija pokazala da su liderka ukrajinske opozicije Julija Timošenko i članovi njene porodice navodno na desetinama bankarskih računa imali milione dolara.

Advokat Timošenkove, Sergej Vlasenko, demantovao je te navode, tvrdeći da je reč o "velikom prljavom propagandnom ratu" protiv bivše premijerke, za koju se očekuje da će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini, predviđenim za maj.

"Independent" je imao uvid u izveštaj istražitelja advokateske kancelarije Lorensa Grejema, u kojem je navedeno da su Timošenkova i članovi njene porodice bili povezani s 278 računa u 26 zemalja, od kojih je 85 bilo u britanskim bankama. Većina tih računa je u međuvremenu zatvorena i ostalo ih je svega 13, navedeno je u izveštaju.

Istraga je bila otvorena u martu prošle godine, na zahtev tadašnje ukrajinske vlade predsednika Viktora Janukoviča da se uđe u trag 200 miliona dolara koje su, navodno, nezakonito pribavili, između ostalih, Timošenkova i Pavlo Lazarenko, takođe bivši ukrajinski premijer.

Novac je, navodno, nestao sredinom 90-ih godina, u vreme kada je Timošenkova bila na čelu Ujedinjenog energetskog sistema (UES), kojem je Lazarenko, tadašnji predsednik vlade u Kijevu, obezbedio monopol na uvoz ruskog gasa. Te optužbe nisu povezane sa onima za proneveru za koje je Timošenkova kasnije osuđena na zatvorsku kaznu.

Londonski list navodi i da je Lazarenko 2004. godine u SAD osuđen na osam godina zatvora zbog pranja novca, krađe i nezakonitog prebacivanja novca na račune u inostranstvu, ali da je američko tužilaštvo odbacilo optužbe protiv Timošenkove zbog nedostatka dokaza.

Vlasenko je odbacio te navode i rekao da Timošenkova nije učestvovala ni u kakvim trgovinskim aktivnostima otkad je 1997. godine postala političarka.

- To je laž, to nije istina... Ona nema nikakvu imovinu, nikakva sredstva, nikakve račune u SAD, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj - rekao je advokat "Independentu".

Naručena istraga je, prema njegovim rečima, falsifikovana i sponzorisao ju je Janukovičev režim kako bi Timošenkova bila diskreditovana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    9. mart 2014 | 00:56

    Ukrajina ne zaslužuje da na čelu države ima loše vođe. Timošenko podržava vođe samoproglašene republike Kosova jer je ista kao oni. Droga, belo roblje, bogaćenje na tuđoj grbači je zajednički scenario koji ih veže. Ne postoji tu ništa patriotski i zato će svi opet u ćelije.

  • Dragan Aus.

    9. mart 2014 | 00:00

    Dok je zapad podrzava znaci da je lopuza

  • Dex

    9. mart 2014 | 00:18

    Pa naravno da je sve to istina! Nije dobila džabe naziv "gasna princeza" a vi se zapitajte zašto?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA