DODIK: Mesiću, neće biti Dejtona 2

- Osnovni je problem to što Dejtonski mirovni sporazm nije spoveden, već je odmah rušen - smatra predsednik Republike Srpske

  • 14

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poručio da neće biti nikakvog Dejtona dva, niti on može biti organizovan u postojećoj konstelaciji međunarodnih odnosa.

Reagujući na inicijativu bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića o potrebi održavanja nove međunarodne konferencije Dejton 2 predstavljenu juče u Mostaru, Dodik je rekao da je osnovni problem to što Dejtonski mirovni sporazm nije spoveden, već je odmah rušen.

- Osnovni problem je što nikad nije sprovedeno ono što je navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, nego je počelo da se ruši ono što je napisano. Krivicu za nefunkcionisanje snosi isključivo međunarodni faktor, koji je pokušao da pravi iluzije o BiH, a ta iluzija se neprestano ruši i zato sada svi pokušavaju da naprave neki dogovor o tome - rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

On je dodao da strana podrška raznim okupljanjima građana i zahtevi za uspostavljanje novog ustavnog poretka ukazuju da je reč o sinhronizovanoj akciji.

- Niko ovde ne sme da bude naivan ni da zapostavi koordiniranost te vrste - rekao je Dodik i dodao da je očigledno da pozivi na "Dejton 2" crpe snagu iz jednog centra, koji je osmislio te aktivnosti.

Predsednik Srpske ističe da se Dejtonski mirovni sporazum, kao međunarodni ugovor, mora sprovoditi, a ne slobodno tumačiti.

- Republika Srpska ima dovoljno kompetencija da odbrani svoje ustavne pozicije. Jedino razgrađena i omekšana politike iz Republike može napraviti najveću štetu Srpskoj, a ja sam uveren da se to neće desiti - naglasio je Dodik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    9. mart 2014 | 13:31

    Bravo Milorade,a on očito žali što nisu uspeli u njihovoj zločinačkoj misiji pa još uz put 'ostali' u toj tvorevini sa njihovim 'cvećem'.. ..koje im ne miriše,baš!!

  • ДАШОНИ

    9. mart 2014 | 15:37

    ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА И МИЛОРАД ДОДИК

  • persa

    9. mart 2014 | 15:37

    Rat kome to treba.ali moram reci da treba da se uradi revizija i Hrvatske treritorije,Slobodna Dalmacija zivela nezavisna Dalmacija nikad Hrvatska

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA